Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Τα παιδιά της ISIS: Η ιστορία πίσω από την τυφλή βία

Γνωρίζουν τη βία και το αιματοκύλισμα πριν περάσουν το κατώφλι της εφηβείας. Κρατούν ψηλά αποκεφαλισμένα κεφάλια με ένα βλέμμα εκδίκησης, αλλά και σύγχυσης. Σύγχυσης γιατί τους έχουν επιβάλει να μισούν τυφλά. Όλο και περισσότερα παιδιά καταλήγουν να είναι όμηροι του Ισλαμικού Κράτους και μελλοντικοί στυγνοί εκτελεστές.

Η αποστολή Αρωγής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ εκτιμά ότι η ISIS έχει απαγάγει 900 περίπου παιδιά ηλικίας από εννέα έως δεκαπέντε ετών μέσα σε έναν χρόνο. Εκατοντάδες αγόρια, δηλαδή, αποχωρίστηκαν τις οικογένειές τους με βίαιο τρόπο, από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2015. 

Τα ινστιτούτο μελετών Quilliam, σε σχετική έκθεσή του αναφέρει ότι η οργάνωση «εστιάζει στον προσηλυτισμό των παιδιών διδάσκοντας τον εξτρεμισμό ώστε να γίνουν μελλοντικοί τρομοκράτες. Η γενιά αυτή των πολεμιστών του ISIS επιδιώκει να δημιουργήσει πιο στυγνούς και αιμοβόρους πολεμιστές από τους παρόντες, επειδή οι νεότεροι μυούνται από μικρή ηλικία στον εξτρεμισμό, γεννιούνται σε αυτόν, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν την ιδεολογία τους στην πορεία της ζωής τους».

Όπως εκτιμάται στην έκθεση έξι, περίπου, εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζουν στο «ισλαμικό χαλιφάτο».

Οι συντάκτες της έρευνας υπογραμμίζουν ότι η Οργάνωση φέρεται να δανείζεται στοιχεία από το ναζιστικό καθεστώς, συγκεκριμένα από τον τρόπο δημιουργίας της χιτλερικής νεολαίας. 

Επισημαίνεται πως το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να καταστήσει οικεία στην ψυχολογία των παιδιών την έννοια της βίας ενθαρρύνοντας τα να κρατούν ψηλά αποκεφαλισμένα κεφάλια ή να παίζουν ποδόσφαιρο με αυτά. Δεκάδες, δε, παιδιά έχουν απεικονισθεί σε βίντεο της ISIS τους τελευταίους μήνες. 

Το σκληρό πρόγραμμα στα στρατόπεδα εκπαίδευσης

Στα στρατόπεδα εκπαίδευσης παιδιών, ανήλικοι από 10 έως 15 ετών, μυούνται στον ιερό νόμο, τη Σαρία, ενώ οι κοινωνικές επιστήμες, η ζωγραφική και η φιλοσοφία περιγράφονται ως «μεθοδολογία του αθεϊσμού» στην εκπαίδευση των αγοριών που ακολουθούν ένα σκληρό πρόγραμμα. 

Τα παιδιά αποστηθίζουν χωρία από το Κοράνι, εκπαιδεύονται στη σκοποβολή και την ευρεία χρήση όπλων. Τα κορίτσια, υποχρεούνται να κρύβουν πρόσωπο και σώμα, ενώ εκπαιδεύονται στη φροντίδα αντρών. 

Πρόσφατη έκθεση της ΜΚΟ International Alert, επισήμανε ότι ο λόγος που νεαροί Σύροι ακολουθούν εξτρεμιστικές οργανώσεις απορρέει από την επιθυμία της ανάκτησης ελέγχου στη ζωή τους. 

«Το Ισλαμικό Κράτος με υπερηφάνεια προβάλει σε όλο τον κόσμο πως όχι μόνο μυεί τα παιδιά στη βία, αλλά και ότι η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει το μέλλον», αναφέρει ο ερευνητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, Τζον Χόργκαν. 

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός των παιδιών που προσηλύτισε το Ισλαμικό Κράτος ώστε να πολεμήσουν στη Συρία ξεπέρασε τα 200. Συγκεκριμένα, ανήλθε στον αριθμό των 274 παιδιών. 
«Ακούσαμε την ιστορία ενός αγοριού από τη Συρία. Ο πατέρας του είπε: ''Όχι δεν θα σε αφήσω να ακολουθήσεις το ρεύμα αυτό''. Αργότερα τζιχαντιστές εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας και απείλησαν τον πατέρα με αποκεφαλισμό», αναφέρει η ερευνήτρια Μία Μπλουμ στην εφημερίδα USA TODAY.

Kρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες είναι τα παιδιά εκείνα που έχουν μεταφερθεί από Βρετανία, Τυνησία και Γαλλία στη Συρία ή το Ιράκ από μέλος της οικογενείας τους, από πατέρα ή θείο. 

Τα στάδια ένταξης στην ISIS 

Έξι είναι τα στάδια τα οποία ακολουθεί η Οργάνωση στην επιχείρηση ένταξης νέων ατόμων σε αυτήν, όπως τονίζουν οι Χόργκαν και Μπλουμ.

Στην αρχική φάση της αποπλάνησης, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισβάλλουν σε ένα χωριό ή μια γειτονιά και διοργανώνουν διαγωνισμούς απαγγελίας του Κορανίου, μοιράζουν παιχνίδια και ζαχαρωτά, ενώ δημιουργούν για τα παιδιά συνθήκες έκθεσης στην Οργάνωσή τους. Ως δόλωμα χρησιμοποιούν και το παγωτό. 

Στη συνέχεια, η εκπαίδευση διεξάγεται με βασικό άξονα την εμπέδωση της ιδεολογίας της ISIS, ενώ δεν λείπει η προβολή οπτικού υλικού που ως βασικό θέμα έχει τους αποκεφαλισμούς. 

Από το βίντεο στην πράξη, τα παιδιά στην επόμενη φάση καλούνται να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις αποκεφαλισμών, κρατώντας μαχαίρια και οδηγώντας τους κρατούμενους στο σημείο όπου θα εκτελεστούν. 

«Όπως και οι παιδόφιλοι, έτσι και οι τζιχαντιστές δημιουργούν τέτοιες συνθήκες ώστε με την κατάλυση ορίων και περιορισμών να μοιάζει το αφύσικο φυσικό», αναφέρει η Μπλουμ. 

Η εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου αποτελεί την επικεφαλίδα του επόμενου κεφαλαίου του «ημερολογίου» των βασανιστηρίων. Με όπλα και στολές και για περίπου δύο μήνες, διάστημα που ενδέχεται να συρρικνωθεί σε εμπόλεμες περιόδους, τα παιδιά εξασκούνται στο πώς θα συμπεριφέρονται σε συνθήκες πολέμου.

Η υποταγή στο καθεστώς που η Οργάνωση επιβάλλει στα παιδιά ολοκληρώνεται με την εφαρμογή σκληρών μεθόδων, όπως χτύπημα με ράβδο και άλλου τύπου ξυλοδαρμούς. 

«Αποφοιτούν έχοντας πια καλλιεργήσει συναισθήματα συντροφικότητας προς τους άλλους μαχητές που βρίσκονται στην ίδια θέση με εκείνους», επισημαίνει ο Χόργκαν. 

Εισερχόμενοι στην τελική ευθεία, οι εκπαιδευόμενοι εξασκούνται στο πώς θα εισβάλλουν σε χωριά ώστε να συγκεντρώσουν ομήρους. Μπαίνουν, ακόμη, σε διάφορους ρόλους για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Μεταμφιέζονται σε «σωματοφύλακες, φωτορεπόρτερ και βομβιστές αυτοκτονίας», αναφέρει ο Χόργαν. 

Αφότου ολοκληρώσουν την «φοίτησή» τους αποκτούν συγκεκριμένα πεδία δράσης. 

«Τα παιδιά αναλαμβάνουν έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο, εκπαιδεύονται στη χρήση βαρέων όπλων, στελεχώνουν σημεία ελέγχου στην πρώτη γραμμή, χρησιμοποιούνται ως ελεύθεροι σκοπευτές και σε ακραίες περιπτώσεις ως βομβιστές αυτοκτονίας», είχε δηλώσει η Ζουλιέτ Τουμά, περιφερειακή εκπρόσωπος της UNICEF

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που είχε επικαλεστεί η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, παιδιά με «νοητική υστέρηση χρησιμοποιούν ως καμικάζι αυτοκτονίας στις επιθέσεις τους οι τρομοκράτες του ISIS».

«Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν» αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Παιδιών του ΟΗΕ.

Ελισάβετ Σταμοπούλου
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου