Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Στα ΑΕΙ με διαβατήριο τον αθλητισμό οι διακριθέντες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο πέρασαν στην Ιστορία και οι ελληνικές διακρίσεις δίνουν το κίνητρο σε αρκετούς νέους να προσπαθήσουν να τις επαναλάβουν ή και να τις ξεπεράσουν. Αν και οι αθλητές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, προετοιμάστηκαν χωρίς την απαιτούμενη για αυτή την προσπάθειά τους υποστήριξη, έρχεται η ώρα των ηθικών ανταμοιβών (δημοφιλία και εκδηλώσεις υποδοχής κ.λπ.) αλλά και των υλικών.

Ηδη η πολιτεία ανταμείβει διά διαφόρων θέσεων, εδώ και καιρό, όχι μόνο τους ολυμπιονίκες αλλά και αρκετούς πρωτεύσαντες. Κάποιοι φόρεσαν γαλόνια, ενώ οι περισσότεροι διεκδικούν την είσοδο στην ανώτερη εκπαίδευση. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι μαθητές-αθλητές που στοχεύουν σε μια διάκριση για να μπορέσουν να απολαύσουν τις θυσίες τους και να αποφύγουν - γιατί όχι; - και τη βάσανο των πανελλαδικών.

Για... υψηλές διακρίσεις
Εισαγωγή διακριθέντων αθλητών και αθλητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται από το υπουργείο Παιδείας και αυτή τη χρονιά. Οπως ανακοινώθηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, όσοι πέτυχαν από πρώτη ως έκτη διάκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (ανδρών - γυναικών - νέων ανδρών - νέων γυναικών - εφήβων - νεανίδων) ως και τις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους και σε λοιπούς αγώνες από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 ως και τις 31 Αυγούστου 2016 εισάγονται σε οποιοδήποτε τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος ΑΕΙ ή σε ΤΕΦΑΑ καθ' υπέρβαση και χωρίς περιορισμούς, όπως και χωρίς υποβολή μηχανογραφικού δελτίου. Με τον ίδιο τρόπο αλλά μόνο σε τμήμα ΤΕΦΑΑ εισάγονται όσοι σημείωσαν έβδομη ή έκτη θέση στους προαναφερθέντες αγώνες. Ομοίως εισάγονται και όσοι πέτυχαν πρώτη ως και τρίτη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας, Παγκόσμιους Αγώνες παίδων και κορασίδων και σε σχολικούς αγώνες.

Στα ΑΕΙ εισάγονται καθ' υπέρβαση και όσοι διακρίθηκαν με πρώτη ως και τρίτη νίκη σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών πλην παίδων και κορασίδων, ενώ όσοι κατετάγησαν από την τέταρτη ως και την όγδοη θέση στους ίδιους αγώνες ανδρών και γυναικών μπορούν να μπουν ομοίως σε τμήμα των ΤΕΦΑΑ.

Εκτός από τη νίκη, διάκριση είναι και η επιτυχία ή η ισοφάριση παγκόσμιου ή πανευρωπαϊκού ρεκόρ ανδρών - γυναικών. Με «διαβατήριο» αυτό μπαίνουν σε όποιο τμήμα ΑΕΙ επιθυμούν, ενώ για τις κατηγορίες νέων ανδρών - νέων γυναικών - εφήβων - νεανίδων εισάγονται στα ΤΕΦΑΑ


Προϋπόθεση είναι οι αθλητές να είναι γεννημένοι από το 1987 και μετά (μέχρι 29 ετών), να έχουν εγγραφεί με τη διάκρισή τους στον ειδικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Φυσικό είναι να έχουν απολυτήριο λυκείου ή ισότιμου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σημαντικό είναι ότι, όπως σημειώνεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, «μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους και τα αμέσως επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από αυτό που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση εισαγωγής. Το δικαίωμα επανακτάται με νεότερη νίκη σε διαφορετική διοργάνωση».


Για το 2016 με μηχανογραφικό
Εισαγωγή καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων και με ποσοστό προσαύξησης στο σύνολο των μορίων τους διαφορετικό για τα ΤΕΦΑΑ και για τα υπόλοιπα τμήματα ΑΕΙ / ΤΕΙ με βάση το μηχανογραφικό τους δελτίο για το 2016 δίνουν οι διακρίσεις σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων (επίτευξη ή ισοφάριση ρεκόρ και από 4η ως και 8η θέση), σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1η ως και 3η θέση, 4η ως και 8η θέση, ακόμη και επίτευξη ή ισοφάριση ρεκόρ σε διοργάνωση παίδων - κορασίδων, 4η ως και 8η θέση σε διοργάνωση νέων ανδρών - νέων γυναικών - εφήβων - νεανίδων), σε Μεσογειακούς Αγώνες (1η ως και 3η θέση), σε Πανελλήνιους Αγώνες (1η, 2η, 3η θέση και επίτευξη ή ισοφάριση ρεκόρ σε όλες τις κατηγορίες), σε Πανελλήνιους Μαθητικούς - Σχολικούς Αγώνες (επίσης για 1η, 2η, 3η θέση). Επίσης προβλέπεται και συνδυασμός διακρίσεων: 1η νίκη σε Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών και 1η νίκη σε Πανελλήνιους Μαθητικούς.


Στις επί μέρους κατηγορίες ισχύουν διαφορετικά ποσοστά τα οποία αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας (http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2016/31_08_16_athlites.pdf).

Ομοίως ποσοστό προσαύξησης στο σύνολο των μορίων για εισαγωγή στα τμήματα ΑΕΙ / ΤΕΙ με βάση το μηχανογραφικό τους δελτίο για το 2016 παρέχουν η 7η και 8η θέση σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η 7η και η 8η σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών - νέων ανδρών - νέων γυναικών - εφήβων - νεανίδων, η 4η ως και η 8η σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, η 1η ως και 3η νίκη τόσο σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας όσο και σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων και σε Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες.

«Λεπτομέρειες»
Αν, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στην τελευταία θέση ισοβαθμούν δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι, εισάγεται, κατά σειρά προτεραιότητας: Ο αθλητής / η αθλήτρια που πέτυχε διάκριση σε άθλημα ή αγώνισμα που περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο αθλητής / η αθλήτρια που πέτυχε νίκη στην ανώτατη κατηγορία του αθλήματος ή του αγωνίσματος. Ανώτερου επιπέδου διάκριση με βάση τη σειρά προτεραιότητας των διακρίσεων που καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού. Μεγαλύτερο βαθμό στον τίτλο σπουδών του. Αν παρ' όλα αυτά εξακολουθούν και ισοβαθμούν, διενεργείται δημόσια κλήρωση.

Επίσης για τους αθλητές και τις αθλήτριες που εισάγονται σε ΤΕΦΑΑ υποχρεούνται να ακολουθήσουν την ειδικότητα του αθλήματος στο οποίο σημείωσαν τη διάκριση.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου