Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Τα παιδιά-πρόσφυγες θα πάνε σχολείο;

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης (19 Αυγούστου), μας φέρνει στον νου μία από τις σύγχρονες παγκόσμιες ανθρωπιστικές προκλήσεις, την εκπαίδευση για τα παιδιά-πρόσφυγες. Ο οργανισμός ONE ξεκινάει εκστρατεία με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος ώστε να καταφέρουμε να εντάξουμε 1 εκατομμύριο παιδιά σ’εκπαιδευτικά προγράμματα μέχρι το πέρας του σχολικού έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, ο αριθμός των προσφύγων ανά τον κόσμο ανέρχεται σε 21,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3.6 εκατ. είναι παιδιά. Η συντριπτική τους πλειονότητα είναι αναγκασμένη σε πολυετή αναμονή, με τη ζωή τους να τίθεται σε εκκρεμότητα χωρίς να μπορούν ν’απολαύσουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Αυτό τους στερεί τη δυνατότητα να επανεκκινήσουν τη ζωή τους στις νέες κοινωνίες υποδοχής.


Η εκπαίδευση πέρα από θεμελιώδες δικαίωμα είναι και μια αποτελεσματική αφετηρία για την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Το σχολείο, ως ασφαλές μέρος, τους παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν φιλικούς δεσμούς με ημεδαπά παιδιά, ν’αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες αλλά και να παίξουν, στοιχείο βασικό, ειδικά για τα παιδιά που έχουν διαχωριστεί από την οικογένειά τους κι έχουν βιώσει τη βαρβαρότητα του πολέμου.


Παρόλα αυτά, η σημασία της εκπαίδευσης φαίνεται να τίθεται σε δεύτερη μοίρα από τους δωρητές αναπτυξιακής βοήθειας και τις Κυβερνήσεις. Το προγραμματισμένο ποσοστό από το σύνολο των πόρων για έκτακτες ανάγκες ανέρχεται σε 2%. Ως αποτέλεσμα, 3,6 εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Οι συνέπειες είναι τρομακτικές καθώς τα παιδιά αυτά μετατρέπονται σε εύκολα θύματα για κακοποίηση ή ωθούνται σ’ αναγκαστική εργασία για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις οικογένειές τους.

Στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί θετικά βήματα καθώς προαναγγέλθηκε η σύσταση τάξεων υποδοχής, στις οποίες τα παιδιά θα παρακολουθούν ένα γλωσσικό πρόγραμμα πολιτισμού, ελληνικά και μία ξένη γλώσσα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προανήγγειλε την πρόσληψη 800 εκπαιδευτικών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Η δέσμευση αυτή, δε, χαιρετίστηκε κι από τον Ειδικό Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Μετανάστευση, Πήτερ Σάδερλαντ.

Ωστόσο, έχουμε αρκετό ακόμη δρόμο να διανύσουμε! Γι’αυτό, το ΟΝΕ σας καλεί να υπογράψετε το αίτημα για την εκπόνηση ενός περιεκτικού σχεδίου για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά-πρόσφυγες του κόσμου. Στόχος μας είναι η ένταξη ενός εκατομμυρίου παιδιών σε σχολικά προγράμματα μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη φωνή μας ν’ ακουστεί και να μην επιτρέψουμε μία γενιά παιδιών να χαθεί!

Αντώνης Κουλιανός
*Αντώνης Κουλιανός, εθελοντής Youth Ambassador για την καμπάνια ONE στο Βέλγιο.

Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου