Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Έρευνα: πώς τα βιβλία προβλέπουν πόσα χρήματα θα βγάλεις

Τα παιδιά που έχουν έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων μέσα στο σπίτι, τείνουν να έχουν περισσότερα οικονομικά οφέλη από την εκπαίδευσή τους, στη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πρόκειται για δουλειά των οικονομολόγων Giorgio Brunello, Guglielmo Weber και Christoph Weiss, από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, οι οποίοι για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, εξέτασαν 6000 άντρες από 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι γεννήθηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το πόσα βιβλία είχαν μέσα στο σπίτι, δηλαδή λιγότερα από 10, ένα ράφι με βιβλία, μία βιβλιοθήκη (έπιπλο) με έως και 100 βιβλία, δύο βιβλιοθήκες ή περισσότερες από 2 βιβλιοθήκες, όταν βρίσκονταν στην ηλικία των 10 ετών. Λήφθηκε, επίσης, υπόψη το κατά πόσο έζησαν την παιδική τους ηλικία σε αγροτικές ή αστικές περιοχές 

Όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μία σημαντική σχέση μεταξύ του αριθμού των βιβλίων που βρίσκονταν στο σπίτι των συμμετεχόντων όταν εκείνοι ήταν παιδιά και των εισοδημάτων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν στη ζωή τους: όσοι μεγάλωσαν σε σπίτι με περισσότερα βιβλία έλαβαν μεγαλύτερη ανταπόδοση από τυχόν επιπλέον εκπαίδευση.

Ειδικότερα, οι ερευνητές γράφουν ότι από η μελέτη τους δείχνει πως, κατά μέσο όρο, κάθε ένας επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης αυξάνει τα εισοδήματα που κερδίζει κάποιος στη διάρκεια της ζωής του κατά 9%. Ωστόσο, αυτή η αύξηση εξαρτάται σημαντικά από το κοινωνικό-οικονομικό παρελθόν των ατόμων, με τον αριθμό βιβλίων στο σπίτι κατά την ηλικία των 10 ετών να παίζει αξιοσημείωτο ρόλο.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Economic Journal, διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες ανατράφηκαν με πολύ λίγα βιβλία στο σπίτι είχαν αύξηση των κερδών τους κατά την ενήλικη ζωή τους από κάθε επιπλέον χρόνο εκπαίδευσης μόνο 5%, ενώ για τα παιδιά που ανατράφηκαν με πολλά βιβλία η σχετική αύξηση άγγιξε το 21%.

"Δείχνουμε ότι τα βιβλία διατηρούν την επεξηγηματική τους ισχύ [σε σχέση με τις αυξήσεις στα εισοδήματα] ακόμα και όταν συγκρίνουμε σχετικά ομοιογενείς ομάδες όσο αφορά την οικονομική κατάστασή τους", γράφουν μάλιστα οι συγγραφείς της μελέτης.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι ο αριθμός των βιβλίων στο σπίτι στην παιδική ηλικία μπορεί ακόμα να προβλέψει τα σκορ των συμμετεχόντων σε γνωστικά τεστ (περισσότερα βιβλία = καλύτερα σκορ), ανεξαρτήτως του επιπέδου εκπαίδευσης και του επαγγέλματος των γονιών τους. Οι επιδόσεις σε τέτοια τεστ θεωρούνται σημαντικός παράγοντας οικονομικής επιτυχίας.

Τέλος, διαπιστώθηκε πως τα άτομα με περισσότερα βιβλία ήταν πιο πιθανό να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν ευκαιρίες για καλύτερες απολαβές, σε σχέση με εκείνα με λιγότερα βιβλία.

Γιατί τα βιβλία "προβλέπουν" τα εισοδήματα;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως τα βιβλία να μπορούν να προβλέψουν πόσα θα κερδίσουν τα άτομα στη ζωή τους, επειδή η παρουσία τους ενθαρρύνει τα παιδιά να διαβάζουν περισσότερο και το διάβασμα είναι γνωστό ότι επηρεάζει θετικά τις επιδόσεις στο σχολείο. Ίσως, όμως, αυτό να ισχύει επειδή απλά ένα σπίτι γεμάτο με βιβλία υποδεικνύει καλύτερες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες.

Οι ερευνητές καταλήγουν αναγνωρίζοντας ότι ο μέσος όρος βιβλίων στα σπίτια έχει αυξηθεί από όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη τους ήταν παιδιά, ωστόσο ακόμα κι έτσι, οι ίδιοι προβλέπουν ότι και σήμερα, όσοι έχουν λιγότερα βιβλία από τον μέσο όρο σαν παιδιά, θα έχουν χαμηλότερη ανταπόδοση από την εκπαίδευσή τους σε σχέση με όσους έχουν περισσότερα.

Πηγή: Pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου