Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Μαθήματα στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας στον Βόλο

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 ξεκινούν τα μαθήματα του 17ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας στον Βόλο από την τοπική Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Tα μαθήματα θα γίνονται στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 - Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) και θα λειτουργήσουν φέτος τρία τμήματα: των αρχαρίων, των προχωρημένων και το νέο τμήμα το παρατηρησιακό. 
Στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας γίνονται δεκτοί όλοι οι ενδιαφερόμενοι, κάθε ηλικίας και μόρφωσης, κυρίως δε μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στο τμήμα Αρχαρίων θα διδαχθούν οι στοιχειώδεις γνώσεις ολόκληρης της αστρονομίας, όπως το ηλιακό σύστημα, οι αστέρες, τα νεφελώματα, οι γαλαξίες και το Σύμπαν γενικότερα. Στο τμήμα των προχωρημένων θα διδαχθούν ειδικά θέματα, όπως η ατμόσφαιρα του Τιτάνα, η ανίχνευση ζωής στους εξωπλανήτες, οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια, η «ανατομία» του CERN και οι μεταβλητοί αστέρες. Στο νέο Παρατηρησιακό Τμήμα, που πέρυσι πήγε πολύ καλά αφού συγκέντρωσε τους περισσότερους μαθητές, θα διδαχθούν θέματα ουράνιας σφαίρας με τους αστερισμούς και τις συντεταγμένες, τηλεσκόπια, αστροπαρατηρήσεις, επιπεδόσφαιρο, αστροφωτογράφηση, λογισμικά «Stellarium» και «Celestia», ενώ την Τετάρτη 6 Ιουλίου το μάθημα θα γίνει στο ύπαιθρο και θα ακολουθήσει αστροβραδιά ειδικά για το τμήμα αυτό. Η καθιερωμένη αστροβραδιά του εφετινού Θερινού Σχολείου θα γίνει την Παρασκευή 8 Ιουλίου στα Χάνια Πηλίου, όπου θα μεταβούν οι σπουδαστές και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι με πούλμαν, το οποίο θα ξεκινήσει από το 1ο Λύκειο Βόλου, στις 20.30, και θα επιστρέψει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν θα έχει τελειώσει και η κοινή συνεστίαση όλων των αστροπαρατηρητών. Παράλληλα στο Χάνι του Ζήση θα γίνει προβολή βίντεο με θέμα «Πώς ζουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», με σχολιασμό των Χ. Ξενάκη και Ε. Ζαφραντζά. 
Τη διοργάνωση της αστροβραδιάς στα Χάνια Πηλίου έχει αναλάβει το Παρατηρησιακό Τμήμα της Εταιρείας και θα στήσει τα τηλεσκόπια στο δεύτερο πάρκινγκ προς το χιονοδρομικό κέντρο, για να παρατηρήσει ο κόσμος τη Σελήνη, τους πλανήτες, τα νεφελώματα, τα σμήνη αστέρων και τους γαλαξίες του ουρανού, που θα φαίνονται εκείνες τις ώρες, ενώ παράλληλα θα γίνεται ξενάγηση με λέιζερ στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού, με την ιστορία και τη μυθολογία τους.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του 17ου Θερινού Σχολείου καθώς και περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς είτε στην ιστοσελίδα της Εταιρείας είτε τηλεφωνώντας στα 2421051061 και 2421046253. 
Πηγή : Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου