Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Βιβλία στους μαθητές πριν κλείσουν τα σχολεία

Πριν ακόμη κλείσουν τα σχολεία θα έχουν φτάσει τα περισσότερα βιβλία σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της χώρας, ώστε να διανεμηθούν στους μαθητές από την πρώτη μέρα της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Ηδη από χτες ξεκίνησε η διανομή των βιβλίων του Δημοτικού, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Στα λύκεια η διανομή θα αρχίσει στα μέσα του Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του Ιουλίου. Στα Γυμνάσια η διανομή θα ξεκινήσει στις 5 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 του ίδιου μήνα. Μετά το «φιάσκο» του 2011, όταν οι μαθητές έμειναν χωρίς βιβλία και διάβαζαν από τις φωτοτυπίες, που τους μοίραζαν οι εκπαιδευτικοί, η εικόνα όσον αφορά στη διανομή των βιβλίων έχει αλλάξει εντυπωσιακά.

Αυτό οφείλεται στον νέο οργανισμό «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (πρόκειται για ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας) που ανέλαβε την έκδοση και τη διανομή τους στα σχολεία και έχει καταφέρει όχι μόνο να στέλνει τα βιβλία στα σχολεία πολύ πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και να πετύχει μια μείωση στο κόστος για την έκδοσή τους, που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ! Το έργο που φέρνει εις πέρας ο οργανισμός είναι τεράστιο, με δεδομένο ότι πρέπει να τυπώσει και να διανείμει περίπου 28.000.000 βιβλία για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), ο οποίος για δεκαετίες ήταν ο εκδότης των βιβλίων, και την ανάληψη του έργου αυτού από τον νέο οργανισμό, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού ξεκίνησαν από το μηδέν, προσπαθώντας με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες καταρχήν να έχουν μια αντικειμενική εικόνα για τις ανάγκες που υπάρχουν σε βιβλία, καθώς μέχρι τότε οι «παραγγελίες» που έκαναν τα σχολεία ήταν υπερεκτιμημένες, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη σπατάλη και να εκτυπώνονται περισσότερα βιβλία απ’ όσα χρειάζονταν.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου