Προβληματισμό προκαλούν στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου τα αυξημένα νούμερα των δυσλεκτικών παιδιών στο Ηράκλειο ! Μάλιστα η ανοδική τάση των τελευταίων χρόνων ανάγκασε την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης να δημιουργήσει και δεύτερο εξεταστικό κέντρο ενόψει Πανελληνίων Εξετάσεων, για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες!
Πρόκειται σαφώς για μια υποχρέωση της Πολιτείας που πρέπει να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να διαγωνιστούν με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, την ώρα που σε άλλες περιοχές της Κρήτης (όπως σε Ρέθυμνο και Λασίθι ) τα νούμερα δείχνουν να φθίνουν, απορία προκαλούν οι αυξητικές τάσεις του Ηρακλείου και ειδικοί προβληματίζονται. Φυσικά κανένας δεν θέλει να σκεφτεί αυτό που ακούγεται, σε πολλά σχολεία της πόλης εδώ και καιρό, ότι κάποιοι βρίσκουν έναν εύκολο τρόπο να αποφεύγουν τις γραπτές εξετάσεις και προτιμούν τον πιο...εύκολο τρόπο να μπουν σε Ανώτερες και Ανώτατες σχολές, μέσω των προφορικών εξετάσεων!
Είναι μια σκέψη που δεν πρέπει κανένας να την κάνει ,θεωρούμε ότι η Πολιτεία έχει τα εργαλεία εκείνα και τους θεσμούς να αντιμετωπίσει τις κουτοπονηριές...
Οι αριθμοί και κυρίως η τάση όμως είναι ανησυχητική. Να σημειωθεί πως την ώρα που στο Λασίθι από 41 παιδιά που ήταν πέρυσι, φέτος μειώθηκαν τα δυσλεκτικά παιδιά που θα δώσουν προφορικές πανελλήνιες εξετάσεις σε 35 και στο Ρέθυμνο θα δώσουν μόλις 18 παιδιά με αυτόν τον τρόπο, στο Ηράκλειο υπάρχει μια μεγέθυνση που είναι αξιοπερίεργη: από 136 που ήταν πέρυσι φέτος θα δώσουν εξετάσεις 169 παιδιά (!) κι έτσι δημιουργείται η ανάγκη και για δεύτερο εξεταστικό κέντρο, αφού ο αριθμός ανά κέντρο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 80 υποψηφίους!
"Πράγματι έχουμε μια αύξηση των παιδιών που έχουν καταγραφεί ως δυσλεκτικά παιδιά " εξηγεί στο cretalive o αναπληρωτής Περιφερειάρχης Εκπαίδευσης στην Κρήτη Γιώργος Περικλειδάκης, που όμως το αποδίδει και στο γεγονός πως υπάρχουν πολλά περισσότερα παιδιά και σχολεία στο Ηράκλειο σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης γι΄αυτό λέει πως δεν πρέπει να γίνονται και συγκρίσεις.
"Έμεις δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη διαδικασία που ρητά προβλέπει ο νόμος σημειώνει και εξηγεί πως από τη στιγμή που έρχονται παιδιά με χαρτιά από τα ΚΕΔΔΥ και τα δημόσια πιστοποιημένα διαγνωστκά κέντρα, εμείς τα δεχόμαστε και κάνουμε τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος" τονίζει.
Δεν πρέπει πάντως να παραβλέπουμε ότι καθηγητές, γονείς αλλά και παιδιά, συζητούν πως κάποιοι μπορεί να προτιμούν να επιλέξουν πιο εύκολο τρόπο να μπουν στο πανεπιστήμιο,και δεν έγιναν αίφνης δυσλεκτικοί, αφού προφανώς το σύστημα είναι διάτρητο αφήνοντας κάποιους να εκμεταλευτούν τα...παραθυράκια του νόμου και να κερδίσουν μια θέση που πιθανότατα να μην την κατακτούσαν με τον ορθόδοξο τρόπο!
Πηγή: cretalive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου