Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Διατροφικό πρόγραμμα για παιδιά έως 12 ετών: Τι πρέπει να περιλαμβάνει για να είναι ισορροπημέν

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα σωστής διατροφής για παιδιά; Ποια συστατικά είναι απαραίτητο να περιλαμβάνονται για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού; Πόσο σημαντικό είναι το νερό; Γιατί το πρωινό σε αυτές τις ηλικίες αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας;

Βρείτε στο παρακάτω πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 2 ετών έως 12 ετών, όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε αναφορικά με τη σωστή διατροφή του μικρού σας!

Πρωτεΐνη: 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί. Αυτή είναι η απαιτούμενη ποσότητα από απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους (αυτά τα εντάσσουμε είτε με τη μορφή ψαριού ή θαλασσινών είτε τη μορφή των ξηρών καρπών - εφόσον δεν υπάρχει κάποιο θέμα αλλεργίας).

Φρούτα και λαχανικά: Όσο περισσότερο χρώμα βάζουμε στη διατροφή του παιδιού τόσο περισσότερο καλό του κάνουμε για να αναπτυχθεί σωστά.

Δημητριακά: Δεν φοβόμαστε την ολική άλεση και τις φυτικές ίνες. Όσο πιο εξευγενισμένο είναι ένα τρόφιμο, δηλαδή όσο περισσότερη επεξεργασία έχει υποστεί τόσο στερούμε από τον οργανισμό μας φυτικά συστατικά που δεν μπορούμε να τα πάρουμε αλλιώς.

Τις ίδιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να ακολουθούν και οι έφηβοι, καθώς όλοι μας έχουμε τις ίδιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Στην εφηβεία, ωστόσο, αυξάνονται οι ποσότητες γιατί αυξάνεται το βάρος (αντίστοιχα πάντα με το ύψος).

Οι μερίδες σε ασβέστιο θα πρέπει να αυξηθούν γιατί χτίζουμε οστά, αλλά και τα λιπαρά οξέα. Αυξάνονται, επίσης, οι ανάγκες σε υδατάνθρακες (δημητριακά, ψωμί, ρύζι). Προτιμούμε την ολική άλεση.

Τι γίνεται αν το παιδί δε θέλει να δοκιμάζει πιο ιδιαίτερες γεύσεις;

Υπάρχουν τρόποι... Ένας από αυτούς είναι να συνδυάσουμε τη νέα τροφή με τη διασκέδαση και συγκεκριμένα με το παιχνίδι της ανακάλυψης, κρύβοντας τη νέα τροφή στο ρύζι ή στα μακαρόνια, αφού όπως έχει αποδειχθεί τα παιδιά ενθουσιάζονται πάντα όταν συμμετέχουν σε τέτοια παιχνίδια.

Ακόμα μπορούμε να συνδυάσουμε το αγαπημένο του χρώμα με το χρώμα της νέας τροφής.

Πόσο σημαντικό είναι το νερό;

Το νερό είναι πολύ σημαντικό αφού αποτελεί το 70% του σώματός μας. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση, καθώς είναι πολύ υπερκινητικά και επίσης γιατί μπορεί να μην έχουν μάθει να αναγνωρίζουν αυτό το αίσθημα της δίψας.

Ημερησίως το παιδί πρέπει να λαμβάνει 30ml νερού ανά κιλό σώματος, ή αφεψήματα ή χυμούς φρούτων (όχι πάνω από 125ml).Μάλιστα, η άφθονη κατανάλωση νερού επιβάλλεται μετά από κάθε δραστηριότητα.

Γιατί το πρωινό σε αυτές τις ηλικίες αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας;

Το πρωινό για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό γιατί κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, όσα αποθέματα ενέργειας έχει το παιδί εξαντλούνται λόγω της ταχείας ανάπτυξής του.

Αν το παιδί δε φάει πρωινό, η απόδοση, τα ενεργειακά δηλαδή επίπεδα που μπορεί να λειτουργήσει ο εγκέφαλος του παιδιού είναι πολύ χαμηλά που σημαίνει ότι ακόμα και αν το παιδί μας έχει εξαιρετικές διανοητικές ικανότητες αποδίδει σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Η παράλειψη, επίσης, πρωινού έχει συνδεθεί σύμφωνα με μελέτες με μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας.

Πηγή: onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου