Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Σχεδόν 90.000 ασυνόδευτα παιδιά ζήτησαν πέρυσι άσυλο στην ΕΕ

Περίπου 88.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζήτησαν άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, αριθμός σχεδόν οκταπλάσιος σε σχέση την εποχή πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Σχεδόν 12.000 ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών, τα οποία διέσχισαν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς την οικογένειά τους, αναζητώντας έναν τόπο για να ζήσουν με ασφάλεια.

Λίγο πάνω από τους μισούς ασυνόδευτους ανήλικους, περίπου 50.500, ήταν ηλικίας 16 ή 17 ετών.

Πάνω από εννέα στα δέκα παιδιά που ζήτησαν άσυλο στην Ε.Ε. πέρυσι ήταν αγόρια. Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσής τους, πάνω από τα μισά παιδιά προήλθαν από το Αφγανιστάν, ενώ το 16% έχει έρθει από τη Συρία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών ζήτησε άσυλο στη Σουηδία, όπου καταγράφηκαν 35.250 αιτήσεις, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, με 14.440 αιτήσεις. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 420 αιτήσεις.

Η Σουηδία είναι η χώρα όπου κάποιοι ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενήλικα άτομα υποδύονται τους ανήλικους για να εξασφαλίσουν την προστασία που σε διαφορετική περίπτωση θα τους αρνούνταν οι Αρχές.

Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν συγκεκριμένα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε πρόσωπα που «θεωρούνται ότι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι». Αυτό σημαίνει είτε ότι οι αρχές των χωρών δέχτηκαν την ηλικία που δήλωσαν οι ίδιοι οι αιτούντες είτε ότι η ηλικία τους εξακριβώθηκε με άλλους τρόπους.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου