Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Μικροτσίπ καταπολεμάει την παράλυση

Πριν από πέντε χρόνια, ο πρωτοετής φοιτητής Ιαν Μπέρκχαρτ βούτηξε στη θάλασσα, αλλά, όταν βγήκε στην επιφάνεια, ήταν παράλυτος, χωρίς την παραμικρή αίσθηση στα άκρα του, καθώς είχε σπάσει τον αυχένα του. Πριν από μερικές ημέρες, οι ιατροί του ανέφεραν ότι ο Μπέρκχαρτ, 24 ετών σήμερα, ανέκτησε τον έλεγχο του δεξιού του χεριού και των δακτύλων του, χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που μεταδίδει τις σκέψεις του απευθείας στους μυς του χεριού «υπερσκελίζοντας» τον τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Πρόκειται για την πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά που ένας τετραπληγικός ανακτά τον έλεγχο ενός άκρου του. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Οι γιατροί εμφύτευσαν στον εγκέφαλο του ασθενούς ένα μικροτσίπ, το οποίο συνδέεται μέσω κομπιούτερ με έναν μηχανισμό στο χέρι του. Με συχνές επαναλήψεις ο νεαρός έμαθε να εστιάζει τις σκέψεις του, έτσι ώστε το χέρι του να σερβίρει νερό από ένα μπουκάλι ή να πιάνει ένα καλαμάκι και να ανακατεύει. Επίσης, μπόρεσε να παίξει κιθάρα σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Η τεχνολογία, η οποία επί του παρόντος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο εργαστήριο, τελειοποιείται έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ασύρματο σύστημα μετάδοσης των εγκεφαλικών εντολών.

Σήμερα, ο νεαρός μπορεί να πραγματοποιήσει έξι κινήσεις του καρπού και του χεριού, μπορεί να στρέψει το χέρι του, να κάνει μια γροθιά, να κολλήσει τα δάκτυλά του το ένα δίπλα στο άλλο, να αγγίξει αντικείμενα όπως μία φιάλη, ένα κουτάλι και το τηλέφωνο, να περάσει από τον ειδικό αναγνώστη μια πιστωτική κάρτα.

Ο ίδιος ο νεαρός λέει ότι «είναι πραγματικά τρελό, επειδή είχα χάσει κάθε αίσθηση στα χέρια μου και έπρεπε να κοιτάω στον βραχίονα μου για να γνωρίζω αν έσφιγγα τα δάκτυλά μου ή αν τα τέντωνα». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσο συναρπαστική και αν είναι η επιτυχία τους, δεν αποτελεί αποκατάσταση της παράλυσης και ο Μπέρκχαρτ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτός εργαστηριού. Θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα μέχρι οι γιατροί να μπορέσουν να του δώσουν κινητική ανεξαρτησία.

BENEDICK CAREY / THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου