Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πρόσωπο: Σοφία Αναστασιάδου

Ελληνίδα επιστήμονας σε γερμανικό ερευνητικό κέντρο ανακάλυψε πώς ένα φάρμακο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας έχει προστατευτική δράση στο νευρικό αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η Σοφία Αναστασιάδου ελπίζει η ανακάλυψή της να βοηθήσει στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων είτε είναι αυτοάνοσες είτε οφείλονται σε τραυματισμούς από ατυχήματα. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που έγινε στο εργαστήριο και ακολούθως σε ποντίκια, ευεργετικές επιδράσεις στο πάσχον νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα φέρεται να έχει η ουσία φινγκολιμόδη, η οποία χορηγείται ως αντιμετώπιση σε άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. «Η φινγκολιμόδη διεγείρει τη γονιδιακή έκφραση νευρώνων, την αξονική ανάπτυξη και αναγέννηση», υπογραμμίζεται στην επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Experimental Neurology.

«Η ουσία είναι από τις νεότερες θεραπείες για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και έχει σχεδιαστεί ώστε να επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Στη ΣκΠ το ανοσοποιητικό υπεραντιδρά και προκαλεί βλάβες στη μυέλινη, την ουσία η οποία τυλίγει και προφυλάσσει τους νευρώνες επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν αποτελεσματικά», αναφέρει η δημοσίευση.

Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι στη ΣκΠ και οι νευρώνες επίσης καταστρέφονται και οι άξονες που εκτείνονται από αυτά τα κύτταρα και τα συνδέουν μεταξύ τους, επίσης μπορούν να χαθούν. Σε κλινικές μελέτες που έχουν γίνει με τη φινγκολιμόδη, έχει φανεί ότι το φάρμακο μειώνει τον ρυθμό των υποτροπών στην υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Σκλήρυνση κατά Πλάκας κατά 50% μέσα σε δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους η Σοφία Αναστασιάδου και ο Bernd Knöll από το Ίδρυμα Φυσιολογίας της Χημείας του Πανεπιστημίου Ulm στη Γερμανία, διερεύνησαν την πιθανότητα η δραστική ουσία να έχει επιπρόσθετες, από τις γνωστές, δράσεις στο νευρικό σύστημα. Οι ερευνητές ανέπτυξαν νευρώνες ποντικών σε στο εργαστήριο, οι οποίοι είχαν ληφθεί από την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση (παρεγκεφαλίδα). Ακολούθως, πρόσθεσαν φινγκολιμόδη στα κύτταρα και αναζήτησαν τις αλλαγές που είχαν γίνει στους νευρώνες.

Η ομάδα παρατήρησε ότι το φάρμακο έχει πολλαπλές δράσεις στην ανάπτυξη των νευρώνων. Προκαλεί προεκτάσεις –γνωστές ως νευρίτες (αποφυάδες)- οι οποίες αυξάνονται στα κύτταρα και αύξηση αρκετών μορίων που υποδεικνύουν αύξηση των αξόνων.

Στη συνέχεια για να ξεκαθαρίσουν ότι όχι απλώς επιδρά στην ανάπτυξη των νευρώνων, αλλά επιπλέον «επισκευάζει» βλάβες του νευρικού συστήματος, οι επιστήμονες χορήγησαν το φάρμακο σε ποντίκια με πρόβλημα στο προσωπικό νεύρο. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι το φάρμακο βελτίωσε την αναγέννηση των αξόνων του προσωπικού νεύρου. Η δράση του φαίνεται να εξαρτάται από την ενεργοποίηση κάποιου παράγοντα μεταγραφής, του παράγοντα ορού απόκρισης, που είναι δεδομένο ότι προστατεύει τους νευρώνες.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί η φινγκολιμόδη να χρησιμοποιείται σήμερα για την αντιμετώπισης της Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αλλά έχει πολλές περισσότερες θετικές επιδράσεις στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Μπορεί η εν λόγω ουσία να έχει περισσότερα ευεργετικά αποτελέσματα στο νευρικό σύστημα από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και άλλων νευρολογικών νόσων ή τραυματισμών στο νευρικών σύστημα. 

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου