Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Καλύτερη δασκάλα του κόσμου η Παλαιστίνια Χανάν Αλ Χρουμπ

Μια δασκάλα δημοτικού που μεγάλωσε σε ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων κέρδισε το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ως η «καλύτερη δασκάλα του κόσμου» αναγνωρίζοντας την «εξαιρετική συμβολή» της στο επάγγελμα.


Η Χανάν Αλ Χρουμπ, από τη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, τιμήθηκε με το Πασκόμιο Βραβείο Δασκάλου σε τελετή στο Ντουμπάι την Κυριακή.

Η Χρουμπ παρέλαβε το βραβείο ως «μια νίκη για όλους τους εκπαιδευτικούς γενικά και ειδικότερα για τους Παλαιστίνιους δασκάλους».

«Πιστέψτε στις ιδέες σας, εργαστείτε πάνω σε αυτές, πείστε τους ανθρώπους γι' αυτές, αμφισβητείστε όλο τον κόσμο, πείστε τους ανθρώπους για τις ιδέες σας ώστε να μπορέσετε να τις διαδώσετε» δήλωσε.

Παιχνίδι και μάθηση
Η Χρουμπ έγινε δασκάλα όταν τα παιδιά της και ο σύζυγός της πυροβολήθηκαν επιστρέφοντας από το σχολείο στο σπίτι τους. «Μεταμόρφωσε την συμπεριφορά των παιδιών μου και τις προσωπικότητές τους» δήλωσε σε βίντεο. «Ένιωθα πως ήμουν μόνη στην προσπάθεια να βοηθήσω τα παιδιά μου να το ξεπεράσουν. Κανείς δάσκαλος δεν μας βοήθησε να το ξεπεράσουμε».


Χωρίς καμιά βοήθεια από το εκπαιδευτικό σύστημα, η Χρουμπ δήλωσε πως η οικογένειά της άρχισε να εφεύρει παιχνίδια στο σπίτι και να καλεί τα παιδιά των γειτόνων να συμμετάσχουν.

Σταδιακά, η συμπεριφορά και οι βαθμοί των παιδιών άρχισαν να βελτιώνονται, δήλωσε. Τώρα διδάσκει με την χρήση παιχνιδιού και μάθησης στο σχολείο για να βοηθήσει να παιδιά να απορρίψουν τη βία.

«Οι στόχοι μας είναι ευγενείς»
«Μερικά παιδιά δεν μπορούν να επεξεργαστούν άμεσα πράγματα όπως οι συλλήψεις, οι επιθέσεις, τα σημεία ελέγχου και όλη την βία στη χώρα μας, παρόλο που τα βλέπουν στις τηλεοράσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξακολουθούν να μας επηρεάζουν» δήλωσε η Χρουμπ.

«Λέω σε όλους τους εκπαιδευτικούς, είτε είναι Παλαιστίνιοι είτε από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου: 'Η δουλειά μας είναι ανθρώπινη, οι στόχοι της είναι ευγενείς. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας πως το μόνο μας όπλο είναι η γνώση και η εκπαίδευση'».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε μέσω τηλεδιάσκεψης πως η Χρουμπ ήταν η νικήτρια του βραβείου. Ο Πάπας δήλωσε πως μέρος της εκπαίδευσης ήταν το να διδάσκει στα παιδιά πώς να παίζουν προκειμένου να μάθουν να κοινωνικοποιούνται και να «μάθουν τη χαρά της ζωής».

«Θα ήθελα να συγχαρώ την δασκάλα Χανάν Αλ Χρουμπ για την νίκη αυτού του βραβείου λόγω της σημασίας που έδωσε στο ρόλο του παιχνιδιού στην εκπαίδευση του παιδιού» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Διασημότητες όπως ο Μάθιου ΜακΚόναχι και η Σάλμα Χάγιεκ παραβρέθηκαν στην τελετή απονομής στο Ντουμπάι.

Μια Ελληνίδα μεταξύ των πρώτων 50 καλύτερων δασκάλων
Να σημειωθεί ότι από τους 8.000 υποψήφιους, στη δεύτερη φάση πέρασαν πενήντα δάσκαλοι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η Ελληνίδα Αγγελική Παπά, ως ιδρύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του οργανισμού Ι Love Dyslexia, η οποία έχει αφιερώσει τις δυνάμεις της στην εκμάθηση της γλώσσας των Αγγλικών σε παιδιά που πάσχουν από δυσλεξία.

Πηγή: CNN via Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου