Λογοκρισία και ελευθερία του λόγου στην Κίνα, μετανάστευση και προσφυγική κρίση, καλλιτέχνες-ακτιβιστές, δικαιώματα γυναικών και παιδιών, και ομοφυλοφιλία. Ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο, από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου. Στη συνέχεια, το Φεστιβάλ θα «ταξιδέψει» σε άλλες έξι πόλεις, ανάμεσα στις οποίες το Ναϊρόμπι, η Νέα Υόρκη και το Τορόντο.
Το Φεστιβάλ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς στον κόσμο, αφιερωμένο στην ανάδειξη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι ταινίες αφορούν στα πιο επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα» επισημαίνει ο Τζον Μπιάτζι, καλλιτεχνικός διευθυντής της πρωτοβουλίας.
Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η προσωπική ματιά των σκηνοθετών, σε συνδυασμό με τον ίδιο τον αγώνα που πραγματοποιούν καθημερινά οι άνθρωποι συνθέτουν τον δυναμισμό που εκπέμπουν τα ντοκιμαντέρ.
Ακτιβιστές στην Κίνα, Σύριοι πρόσφυγες στην Ευρώπη και ένα νέο κορίτσι ράπερ στο Ιράν, είναι ανάμεσα στη θεματολογία των πέντε ταινιών, που σύμφωνα με την βρετανική Guardian, αξίζουν της προσοχής μας στο εν λόγω Φεστιβάλ.
Sonita
Βραβευμένο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς, το ντοκιμαντέρ «ακολουθεί» τη ζωή μιας Αφγανής έφηβης στο Ιράν. Η νεαρή είναι ράπερ και η χώρα της δεν επιτρέπει σε κορίτσια να τραγουδούν. Επίσης, δεν τους επιτρέπονται συνεργασίες με εταιρείες αντρών, που δεν συνδέονται συγγενικά μαζί τους. Το φιλμ, που έχει σκηνοθετήσει ο Ροκχάρε Γκαέμ Μαχάμι, αγγίζει, ακόμη, το θέμα του γάμου παιδιών, αφού η Σονίτα αντιτίθεται στη θέληση των γονιών της να την παντρέψουν για να πάρει η ίδια προίκα. Η έφηβη νιώθει να «πνίγεται» από τις παραδόσεις και οπλισμένη με πάθος και επιμονή, προσπαθεί να μετατρέψει το εμπόδιο σε ευκαιρία. «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα», τραγουδά η ίδια.
The Crossing
Το ντοκιμαντέρ «συνοδεύει» ένα γκρουπ Σύριων προσφύγων, στο επικίνδυνο ταξίδι τους. Διασχίζοντας γη και θάλασσα, πάνω σε μια ψαρόβαρκα, με συνεπιβάτες λαθρέμπορους, το αγωνιώδες ταξίδι καταλήγει στην Ευρώπη, όπου οι πρόσφυγες διασκορπίζονται. Ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί τους σταθμούς της νέας τους ζωής στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Ο κάθε ένας μάχεται για να παραμείνει υγιής και για να δημιουργήσει την ταυτότητά του, μέσα στη μάζα των προσφυγικών καταυλισμών και των νομοθεσιών. Το The Crossing μάς δείχνει το πόσο μακριά φτάνουν οι άνθρωποι, προκειμένου να βρουν ασφάλεια και να χαράξουν οι ίδιοι τη μοίρα τους.
Hooligan Sparrow
Η σκηνοθέτις Νανφού Γουάνγκ καταγράφει την πορεία της κινέζας ακτιβίστριας Γιε Χάιγιαν- γνωστή και ως Hooligan Sparrow. Η γυναίκα τάχθηκε κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στα σχολεία της Κίνας. Με αφορμή μια σειρά σεξουαλικών σκανδάλων στη νότια Κίνα, ανάμεσα στα οποία διευθυντής βίασε έξι κοριτσάκια σε ένα ξενοδοχείο, η Χάιγιαν ξεκίνησε διαμαρτυρία μέσω ίντερνετ. Συγκεκριμένα, ανέβασε διαδικτυακά μια φωτογραφία της με λεζάντα «διευθυντή, έλα στο δωμάτιο μαζί μου- άσε τα κοριτσάκια ήσυχα». Η ανάρτηση αυτή διαδόθηκε ιδιαίτερα γρήγορα και σύντομα πολλοί χρήστες έκαναν το ίδιο, αναρτώντας φωτογραφίες τους με παρόμοια συνθήματα. Η ακτιβίστρια έχει δεχθεί πολλαπλές απειλές και ζει ως κυνηγημένη, για να μην συλληφθεί.
The Trials of Spring
Το εν λόγω ντοκιμαντέρ μοιράζεται τις ιστορίες γυναικών που βρίσκονται πίσω από την Αραβική Άνοιξη, τις εξεγέρσεις που έλαβαν χώρα στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και είχαν στόχο την ανατροπή των καθεστώτων.
Στον απόηχο της εξέγερσης, οι γυναίκες που είχαν ταχθεί με το μέρος των αντρών και είχαν βγει στους δρόμους για να επαναστατήσουν, έπεσαν θύματα βίαιων επιθέσεων και συλλήψεων. Το φιλμ της Τζίνι Ρέτικερ παρουσιάζει τον αγώνα της Αιγύπτιας Χεντ Ναφέα. Συλλήφθηκε, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και βασανιστηρίων από τις αστυνομικές δυνάμεις και αργότερα τιμωρήθηκε και φυλακίστηκε από την οικογένειά της, επειδή τόλμησε να υψώσει το ανάστημά της. Ωστόσο, χωρίς να «σπάσει» συνέχισε να μάχεται για την ελευθερία και μαζί με άλλους ακτιβιστές, δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για την κοινωνική μεταρρύθμιση. Το φιλμ καταγράφει το «μονοπάτι» της Αραβικής άνοιξης. Στο τέλος, η ελπίδα για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις «φωτίζει» ακόμη και την πιο «σκοτεινή» ώρα της επανάστασης.
Mustang (Οι ατίθασες)
Το προτεινόμενο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ Mustang απεικονίζει τη ζωή πέντε κοριτσιών αδελφών που μεγάλωσαν σε ένα απομονωμένο τουρκικό χωριό. Τα κορίτσια δέχθηκαν κατηγορίες για άσεμνη συμπεριφορά, αφού κολύμπησαν στη θάλασσα παρέα με αγόρια, και η ζωή τους άλλαξε ριζικά. Η οικογένειά τους μετέτρεψε το σπίτι σε φυλακή, τους απαγόρευσε να πάνε ξανά σχολείο και οργάνωσε τους γάμους τους.
Μαρία Πετροπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου