Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Το δέντρο του σχολείου μου.

Μια εύκολη και πολύ ευχάριστη κατασκευή που μπορεί να γίνει από τα ίδια τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι το «δέντρο του σχολείου μου». Πρόκειται για μια κατασκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί α) για να εξηγήσουμε την έννοια της ομάδας, της διαφορετικότητας και της ισότητας, β) σαν διακοσμητικό στοιχείο της τάξης μας, γ) σαν δώρο όλης της τάξης του νηπιαγωγείου/ δημοτικού στο παιδί που έχει τα γενέθλιά του ή δ) σαν αναμνηστικό δώρο στα παιδιά στο τέλος της σχολικής χρονιάς. 

Παίρνουμε σε κάθε παιδί ένα σκληρό χαρτόνι (ή έναν καμβά αν επιθυμούμε κάτι πιο όμορφο και ανθεκτικό) και του ζητάμε να ζωγραφίσει τον κορμό ενός δέντρου και τα κλαδιά του. Στη συνέχεια, ζητάμε από όλα τα παιδιά να βουτήξουν το δάχτυλό τους (τον δείκτη) σε μπογιά και αφήνουμε το αποτύπωμά μας πάνω στα κλαδιά του δέντρου, σαν φύλλα. Κάθε παιδί μπορεί να βουτήξει το χέρι του σε ό,τι χρώμα μπογιά θέλει. Πάνω στο αποτύπωμά μας μπορούμε αν θέλουμε να γράψουμε το όνομά μας ή τα αρχικά μας. 

Η ίδια κατασκευή μπορεί να γίνει για τα μέλη της οικογενείας του παιδιού («το δέντρο της οικογένειάς μου»), για την παρέα του («Το δέντρο των φίλων μου»), για τους ανθρώπους που αγαπά («το δέντρο αυτών που αγαπώ») και να χρησιμοποιηθεί και σαν δώρο του παιδιού προς κάποιο άλλο άτομο (πχ γιαγιά). Αν το δέντρο θα περιλάβει μικρό αριθμό ατόμων, τότε μπορεί ο καθένας να βουτάει ολόκληρο το χέρι του σε διαφορετικό χρώμα και να αφήνει το αποτύπωμα της παλάμης του στα κλαδιά ή ακόμα και της πατούσας του...

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου