Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Η Έλλη Μερκούρη μάς περνάει “Από το Σκοτάδι στο Φως”, μία παράσταση από την Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα”


«Από το Σκοτάδι στο Φως», μία παράσταση που θα ξεκινήσει να «φωτίζει» τις ζωές μας από την Πέμπτη 17/03/2016 (για έξι μόνο παραστάσεις) στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Επικοινωνήσαμε με την Έλλη Μερκούρη, η οποία υπογράφει το κείμενο, την σκηνοθεσία του έργου καθώς συμμετέχει και η ίδια στο καστ της παράστασης.

Καλημέρα Έλλη! Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή κωφών και ακουόντων ηθοποιών. Τι σας ώθησε να πάρετε αυτήν την απόφαση;

Έλλη Μερκούρη: «Από το Σκοτάδι στο Φως» είναι ο τίτλος της παράστασης και είναι εμπνευσμένος από την ιδέα των οχτώ αποσπασμάτων των αρχαίων τραγωδιών που γλιστρούν το ένα μέσα στο άλλο, με κεντρικό άξονα το Φως και τοΣκοτάδι. Συμμετέχουν τέσσερεις κωφοί ηθοποιοί μαζί με δυο ακούοντες, που χρησιμοποιούν την γλώσσα της Νοηματικής και με παράλληλη φωνητική ερμηνεία και με συνοδεία μουσικής μας ταξιδεύουν στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων, προσφέροντας την αίσθηση μίας μοναδικής εμπειρίας, που μπορούν να μοιραστούν μαζί κωφοί και ακούοντες θεατές. Αυτό που μπορώ να πω για την συγκεκριμένη ιδέα είναι ότι προέκυψε από την επιθυμία ολόκληρης της Θεατρικής Ομάδας Κωφών “Τρελά Χρώματα” να επιδιώξει να “ενώσει” τους δυο κόσμους, κωφών και ακουόντων, μέσω της τέχνης του θεάτρου που προάγει.

Γιατί επιλέξατε το Αρχαίο Δράμα;

Έλλη Μερκούρη: Θεωρώ ότι τα θέματα που διαπραγματεύεται το αρχαίο ελληνικό δράμα έχουν ως βασικό τους άξονα τους διαχρονικούς προβληματισμούς του ανθρώπινης μοίρας είτε αυτοί είναι κοινωνικοί, είτε πολιτικοί ή πνευματικοί και ηθικοί. Η Αθήνα είναι η πόλη που γέννησε το αρχαίο δράμα. Αυτήν την εποχή, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην πόλη, θα διαπιστώσει ότι φαίνεται να είναι μελαγχολική, σαν να επιθυμεί ν’ απομονωθεί και όχι μονάχα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης…Επιθυμία βαθιά λοιπόν, να προβάλλουμε την Ελλάδα, εκείνη του πνεύματος και της δημιουργίας.


Οκτώ αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη μέσα σε μια ώρα περίπου. Πως σας προέκυψε αυτός ο συμπυκνωμένος θεατρικός χρόνος;

Έλλη Μερκούρη: Θεωρώ ότι αυτή η ανάγκη προέκυψε όχι μονάχα από τις πρόβες, μα και από την ίδια την καθημερινότητα καταιγιστικού ρυθμού που βιώνουμε όλοι μας. Ο καθένας μας δεν έχει στην διάθεσή του τον χρόνο που χρειάζεται. Τρέχουμε όλοι πανικόβλητοι να τα προλάβουμε όλα…Επομένως, δεν έχουμε αρκετή υπομονή να καθίσουμε να παρακολουθήσουμε μια παράσταση, πόσο μάλλον μια παράσταση αρχαίου δράματος που περιέχει βαθιά νοήματα φιλοσοφικού περιεχομένου. Η τραγωδία ανοίγει πολλούς δρόμους και πολλά παράθυρα, όμως τα αφήνει ανοιχτά. Επιζητούσαμε μια εναρμονισμένη εναλλαγή εικόνων, με γρήγορο ρυθμό και επιδιώκοντας πάντοτε να ταξιδέψουμε παρέα με τον θεατή στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων που καθορίζουν τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τη φύση, τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους, καθώς και τη θέση ευθύνης που έχει για τον ίδιο τον κόσμο.

Η ερμηνεία ενός ηθοποιού στο Αρχαίο Δράμα θεωρείται δύσκολο εγχείρημα, παρόλα αυτά την επιδιώκει.

Έλλη Μερκούρη: Η ερμηνεία ενός ρόλου της αρχαίας τραγωδίας αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον ηθοποιό, τον “διεγείρει” σε όλες του τις εκφάνσεις. Νιώθεις ότι μπορείς να υπερβείς τον εαυτό σου, τις δυνάμεις σου, τις σωματικές και ψυχολογικές αντοχές σου. Τα πάντα που δεν μπορούσες να φανταστείς ότι είχες και διαπιστώνεις ότι έχεις και άλλο απόθεμα. Οπότε, είναι σαφές για ποιο λόγο πάντοτε μας γοητεύει μια τέτοια πρόκληση και αναμέτρηση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πώς είναι να βιώνεις μια διαφορετική γλωσσική επικοινωνία επάνω στην σκηνή μαζί με τους άλλους ηθοποιούς;

Έλλη Μερκούρη: Όπως ανέφερα και παραπάνω, η ερμηνεία ενός ρόλου σίγουρα γοητεύει τον ηθοποιό, μα η επιπλέον δυσκολία να ερμηνεύσεις σε μια διαφορετική, καινούργια γλώσσα, όπως είναι η νοηματική, είναι μια εμπειρία πρωτόγνωρη και μοναδική. Η επικοινωνία που πραγματοποιείται επί σκηνής είναι βαθιά και ουσιαστική. Το φοβερό είναι ότι οι ρόλοι αντιστρέφονται συχνά, εμείς γινόμαστε οι μαθητές των κωφών ηθοποιών και εκείνοι οι δάσκαλοι που μας μαθαίνουν την ομορφιά της γλώσσας τους.

Φεύγοντας ο θεατής από την παράστασή σας, τι θα θέλατε να κρατήσει;

Έλλη Μερκούρη: Ότι η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας, αρκεί να επιθυμούμε να την ανακαλύψουμε και να την μοιραζόμαστε μαζί με τους άλλους.

Ευχαριστούμε πολύ Έλλη για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησες. Αναμένουμε εναγωνίως να δούμε επί σκηνής το πάντρεμα των δύο κόσμων και ευχόμαστε να καταφέρουμε να περάσουμε όλοι μας από το σκοτάδι στο φως.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου