Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Τραϊμπέκα: Αποσύρθηκε το ντοκιμαντέρ για την σχέση του εμβολιασμού με τον αυτισμό

Ντοκιμαντέρ, δημιούργημα ενός πρώην βρετανού ερευνητή που υποστηρίζει ότι ο αυτισμός συνδέεται με τον εμβολιασμό, αποσύρθηκε από το πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, στην Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ «Εμβολιασμός: από την απόκρυψη στην καταστροφή» θα προβαλλόταν στο φεστιβάλ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις, κυρίως επειδή οι οργανωτές φοβόντουσαν ότι θα ταυτιστούν με το κίνημα κατά του εμβολιασμού των παιδιών.

«Πρόθεσή μου όταν έλαβα την απόφαση να συμπεριλάβω την ταινία (στο πρόγραμμα του φεστιβάλ) ήταν να δώσω την ευκαιρία για να ξεκινήσει μια συζήτηση για το θέμα, το οποίο αντιμετωπίζω και εγώ προσωπικά και η οικογένειά μου», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Ντε Νίρο, εκ των συνιδριτών του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, που είναι πατέρας ενός αυτιστικού παιδιού.

«Ομως, αφού το επανεξετάσαμε τις τελευταίες ημέρες μαζί με την ομάδα του φεστιβάλ και με άλλα πρόσωπα στην επιστημονική κοινότητα, καταλήξαμε στο ό,τι δεν συμβάλλει στην συζήτηση και είναι το αντίθετο από αυτό που ήλπιζα», διευκρίνισε.

«Το κίνημα ευθύνεται για θανάτους παιδιών και επιδημίες»

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, ο Αντριου Γουέικφιλντ, είναι ο ερευνητής που το 1998 δημοσίευσε μελέτη στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σύνδεση του αυτισμού με το εμβόλιο που προφυλάσσει από την ιλαρά, την ερυθρά και τις μαγουλάδες. 

Η μελέτη αυτή έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία κινήματος κατά του εμβολιασμού. Οι υγειονομικές αρχές πολλών χωρών συμφωνούν ότι το κίνημα αυτό ευθύνεται για θανάτους παιδιών και επιδημίες που θα είχαν αποφευχθεί με τον εμβολιασμό.

Ερευνα του βρετανικού ιατρικού συμβουλίου κατέδειξε ότι ο ερευνητής δημοσίευσε λανθασμένα συμπεράσματα. Το Lancet απέσυρε τη μελέτη εξηγώντας ότι ορισμένα στοιχεία που περιείχε είχαν παραποιηθεί. Στην συνέχεια απαγορεύτηκε στον Αντριου Γουέικφιλντ να ασκεί την ιατρική στην Βρετανία.

Το Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα θα διεξαχθεί από τις 13 μέχρι τις 24 Απριλίου.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου