Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ενα ζεστό δωμάτιο για τα παιδιά των κρατουμένων

Εγκαινιάζοντας χθες το πρώτο στην Ελλάδα «παιδικό επισκεπτήριο» ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος προανήγγειλε παράλληλα και τη δημιουργία χώρου συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων, σε κατάλληλη αίθουσα των φυλακών. Ο σχετικός χώρος για τις ιδιαίτερες συναντήσεις συντρόφων-συζύγων, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας, έχει προαναγγελθεί από τη δεκαετία του '80, προβλέπεται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα, αλλά δεν έχει λάβει «σάρκα και οστά», μολονότι αποτελεί εδώ και χρόνια διεθνή πρακτική.

Το όμορφο παιδικό δωμάτιο διακοσμήθηκε με ωραίες ζωγραφιές που έκανε κρατούμενος, γεμίζοντας με χρώματα, τοπία και ζώα τους τοίχους, και για τις οποίες ο υπουργός τού απένειμε έπαινο και χρηματικό βραβείο. Παράλληλα στον χώρο, που φτιάχτηκε χωρίς πρόσθετη κρατική δαπάνη αλλά με τις προσπάθειες του προσωπικού και των κρατουμένων, βρήκαν τη θέση τους και μοντέρνα παιδικά έπιπλα (τραπεζάκια, καρεκλίτσες κ.λπ.) αλλά και παλέτες ζωγραφικής και ηλεκτρονικός υπολογιστής, που αποτελούν αντικείμενα δωρεάς.

Στον ιδιαίτερο αυτόν χώρο του «παιδικού επισκεπτηρίου», που θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλες φυλακές, ξεκινώντας από τις φυλακές Γυναικών Θήβας, οι κρατούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν διαφορετικά και να παίζουν με τα παιδιά τους.

Ανθρώπινο πρόσωπο
Στον χώρο του «παιδικού επισκεπτηρίου», το παιδί θα οδηγείται χωρίς να περνά στο εσωτερικό της φυλακής, σύμφωνα με την εποπτεία της σχετικής δράσης που ανέλαβε ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτ. Φυτράκης. Παράλληλα θα υπάρχει οπτική επιτήρηση του χώρου από σωφρονιστικό υπάλληλο, που θα γίνεται όμως με σχετική απόκρυψη. Η δημιουργία του «παιδικού επισκεπτηρίου» -τονίζει το υπουργείο- έρχεται σε υλοποίηση της πολιτικής για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με στόχο να μπορούν οι κρατούμενοι γονείς να επικοινωνούν υπό κατάλληλες συνθήκες με τα παιδιά τους αφιερώνοντάς τους κάποιο χρόνο. Ετσι επιδιώκεται όχι μόνο να ωφεληθεί το ίδιο το παιδί έχοντας επαφή με τον γονέα του, αλλά και ο κρατούμενος, αφού η επικοινωνία αυτή αναμένεται να ενδυναμώσει τις οικογενειακές σχέσεις, να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της φυλάκισης και να συνδράμει στην ομαλή επανένταξή του στην κοινωνία.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου