Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Σημαντική η φροντίδα μέσω φυσικοθεραπείας σε παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες

Τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναζήτησης της κατάλληλης θεραπείας - αποκατάστασης για την καλύτερη πρόγνωση των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Τμήματος Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας - Αποκατάστασης (ΤΚΑΦΑ) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Όπως αναφέρουν, συγγενείς καρδιοπάθειες εμφανίζονται σε περίπου οκτώ έως δέκα παιδιά ανά 1.000 γεννήσεις και συνήθως αποτελούν ένα τυχαίο γεγονός όπου ουδεμία ευθύνη φέρεται από τους γονείς ή το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς η κληρονομικότητα έχει μικρή μόνο σχέση.

Στην πλειονότητά τους οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι αντιμετωπίσιμες ασθένειες λόγω της προόδου της καρδιοχειρουργικής, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην καρδιολογία των παθήσεων αυτών. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών είναι ήπιας μορφής και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση, ενώ άλλοτε τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά την γέννησή του.

«Η κινητική εξέλιξη ενός παιδιού με συγγενή καρδιοπάθεια αλλά και η αναπνευστική του λειτουργία μπορεί να μην είναι αντίστοιχη με αυτή των υγιών παιδιών επηρεάζοντας σοβαρά την καθημερινότητά του και την ποιότητα της ζωής του. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα μέσω της φυσικοθεραπείας» σημειώνουν και προσθέτουν: «Εάν είμαστε ευαισθητοποιημένοι, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την πιθανή ύπαρξη προβλήματος σε πρώιμο στάδιο και να απευθυνθούμε στον κατάλληλο φυσικοθεραπευτή ο οποίος θα βοηθήσει το παιδί να βελτιώσει την κινητικότητά και την αντοχή του, διευκολύνοντάς το να αντεπεξέλθει όσο το δυνατό καλύτερα στις καθημερινές του ανάγκες».

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου