Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Γαλλία: Ζητούν να επιτραπεί το κάπνισμα στις αυλές των σχολείων

Με τη Γαλλία ακόμα υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα συνδικάτα ζητούν να επιτραπεί στους μαθητές να καπνίζουν εντός των γυμνασίων και των λυκείων. Μερικά σχολεία μάλιστα έχουν δώσει ήδη το πράσινο φως.

Ο Μάικλ Ρίτσαρντ, από την ένωση διευθυντών σχολείων SNPDEN, θεωρεί ότι οι μαθητές που βγαίνουν εκτός των σχολικών συγκροτημάτων για να καπνίσουν θα γίνουν εύκολος στόχος για μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.
Και οι φόβοι του είναι κατανοητοί, διότι οι τρομοκράτες οπλισμένοι με καλάσνικοφ στοχεύουν κυρίως άτομα στις βεράντες των παριζιάνικων καφέ και μπαρ όπως έγινε πριν από λίγους μήνες.

Μιλώντας εξ ονόματος της Ένωσης, ο Ρίτσαρντ ζήτησε άδεια να επιτρέπουν στους μαθητές στα σχολεία της Γαλλίας να καπνίζουν σε καθορισμένους χώρους μέσα στα σχολεία, κάτι που είχε απαγορευτεί από το 1991.

«Θα είμαστε πάντα υπέρ της καταπολέμησης του καπνίσματος, αλλά όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ ενός καλάσνικοφ και ενός τσιγάρου, ο κίνδυνος είναι τελείως διαφορετικός» δήλωσε ο Ρίτσαρντ στην εφημερίδα «Le Figaro».

Εξήγησε ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, τα συνδικάτα δασκάλων έχουν ενημερωθεί πως θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτρέπουν στους μαθητές να συγκεντρώνονται κατά ομάδες και πως θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων.

Με αυτά κατά νου, ο Ρίτσαρντ είχε γράψει στον Γάλλο πρωθυπουργό ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση του καπνίσματος έστω και προσωρινά.

«Αν σημειωνόταν μια επίθεση σε ένα σχολείο και πολλοί μαθητές έχαναν τη ζωή τους απλά και μόνο επειδή κάπνιζαν έξω από το κτίριο, θα είμαστε οι πρώτοι που θα κατηγορήσουν και όλα αυτά απλά επειδή τηρούμε τους νόμους» δήλωσε ο Ρίτσαρντ.

Πρόσθεσε επίσης πως κάποιοι διευθυντές δεν περίμεναν καν την έγκριση και πως επιτρέπουν ήδη στους μαθητές να καπνίζουν στις αυλές των σχολείων.

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα καταστήματα ανακηρύχθηκε και επίσημα το 2007 ως απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης στην ανησυχητική αύξηση της κατανάλωσης τσιγάρων.

Οι μαθητές που «συλλαμβάνονται» να καπνίζουν στο σχολείο μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα μέχρι και 450 ευρώ, ενώ στα σχολεία μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα μέχρι 750 ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου