Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Γιατί τα παιδιά ζητούν συνέχεια γλυκά; Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εάν είστε γονιός σίγουρα θα έχετε έρθει αντιμέτωπος με την φράση «Μαμά θέλω ένα μπισκότο» ή «Μπαμπά μπορούμε να αγοράσουμε εκείνη τη σοκολάτα». Η πρόκληση είναι μεγάλη καθώς σίγουρα θέλετε το παιδί σας να είναι ευτυχισμένο με κάθε τρόπο, γνωρίζετε όμως πως η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του παιδιού σας. Από τη μία μεριά η πλήρης απαγόρευση των γλυκών μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα ή κατανάλωση αυτών στα κρυφά, ενώ η αντιμετώπιση «παιδί είναι, δεν θα πάθει τίποτα με ένα κομματάκι σοκολάτα» κρύβει εξίσου πολλούς κινδύνους για το βάρος και τη μεταβολική υγεία του μικρού. Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση και απαιτεί τη δική σας στρατηγική αντιμετώπιση του θέματος.

Όπως δείχνουν οι περισσότερες μελέτες, ο άνθρωπος είναι γενετικά προγραμματισμένος να λιγουρεύεται τροφές με πολλές θερμίδες ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του όπου τρέφεται αποκλειστικά με το μητρικό γάλα. Μάλιστα τα παιδιά έχουν πολύ πιο έντονη την ανάγκη να καταναλώσουν κάτι γλυκό, επιθυμία που ελαττώνεται όσο μεγαλώνει κανείς. Παλαιότερα, η ανάγκη για γλυκό καλύπτονταν από φυσικές τροφές όπως τα φρούτα και το μέλι. Σήμερα όμως τα παιδιά ξεκινούν τη μέρα τους με δημητριακά, συνεχίζουν με συσκευασμένους χυμούς και όλο και κάποιο έτοιμο σνακ θα φάνε πριν τις απογευματινές τους δραστηριότητες.Και μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά οι πηγές της ζάχαρης στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία είναι παντού! Στα δημητριακά, στο ψωμί, στις σάλτσες, στα πατατάκια και σχεδόν σε όλα τα έτοιμα γεύματα.

Η πληθώρα ζάχαρης στη διατροφή έχει οδηγήσει σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «Σύνδρομο Επιθυμίας Υδατανθράκων» που χαρακτηρίζεται από την ακαταμάχητη ανάγκη για κατανάλωση γλυκών ή αμυλούχων τροφίμων, ως προσπάθεια βελτίωσης της διάθεσης. Γιατί πάνω από όλα, η ζάχαρη μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι! Πολύπλοκοι μηχανισμοί του εγκεφάλου φαίνεται πως ρυθμίζουν τις «γλυκές λιγούρες». Μεταξύ αυτών ορμονικοί παράγοντες όπως τα επίπεδα της σεροτονίνης, η έκκριση ενδογενών οπιοειδών που μοιάζουν με τους μηχανισμούς ναρκωτικών ουσιών, η απόκριση των ορμονών του στρες και η γενετική προδιάθεση.

Οι πληροφορίες που αναφέραμε παραπάνω δεν πρέπει φυσικά να σας ανησυχούν, αλλά να σας προβληματίσουν. Σκεφτείτε πως εσείς οι ίδιοι έχετε τη δυνατότητα να «πλάσετε» τη συμπεριφορά και τις επιλογές του παιδιού σας.

Γίνετε εσείς το πρότυπο: Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς. Οπότε πριν αρνηθείτε ένα γλυκό στο μικρό σας, φροντίστε να έχετε θέσει τις βάσεις για υγιεινές διατροφικές συνήθειες καταρχάς στον εαυτό σας.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός: Κανείς δεν χρειάζεται να καταναλώσει κουβάδες ζάχαρης για να έχει μία ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Μάθετε το παιδί σας να αγαπάει το σώμα του, να αναγνωρίζει πότε πεινάει, αλλά και το πως διαφορετικές διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τη διάθεση και την ενέργειά του. Δώστε έμφαση στην υγεία και όχι στο σωματικό βάρος.

Μην το κάνετε μεγάλο θέμα: Εάν το παιδί σας ζητήσει να φάει ένα γλυκό μην το παρουσιάσετε σαν κάτι απαγορευμένο. Μάθετέ του πως τα γλυκά είναι κάτι που καταναλώνεται μία στο τόσο, για παράδειγμα σε μία γιορτή ή κάθε Κυριακή. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε τα γλυκά σαν επιβράβευση για μία σχολική επιτυχία, για κάποια συμπεριφορά ή επειδή το μικρό σας έφαγε τα λαχανικά του.

Ετοιμάστε μαζί υγιεινές γλυκές επιλογές: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία εναλλακτικών γλυκών με βάση φυσικά συστατικά όπως είναι τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα φρούτα, η βρώμη, οι ξηροί καρποί, το μέλι και η κανέλα.

Δώστε τους την επιλογή: Εάν το παιδί σας αντιληφθεί πως οι τροφές με τη φυσική γλυκύτητα δεν είναι επιλογή αλλά μονόδρομος, τότε πιθανότατα θα αντιδράσει και θα τις απορρίψει. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ζητήσει κάτι γλυκό, προσφέρετε την εναλλακτική ενός μικρού κομματιού σοκολάτας ή μερικών σταφίδων με νιφάδες σοκολάτας. Μίας σπιτικής μπάρας δημητριακών ή μίας μπανάνας με φυστικοβούτυρο.

Σπίτι χωρίς ζάχαρη: Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι σας λιγότερο υγιεινές γλυκές επιλογές, και οργανωθείτε σωστά για να βρίσκεται πάντα στο ντουλάπι σας μία γλυκιά εναλλακτική λύση. Σε περίπτωση που έχετε κάποιο γλυκό στο σπίτι τοποθετείστε το σε κάποιο μη εμφανές σημείο, αλλά βάλτε το μπολ με τα φρούτα σε περίοπτη θέση!

Οργανωθείτε κατάλληλα για τις εκτός έδρας περιπτώσεις: Ακόμη και εάν είστε απολύτως προσεκτικοί με το τι ταΐζετε το παιδί σας στο σπίτι, όταν βγει στον «αληθινό κόσμο» τα πράγματα δυσκολέυουν. Για να προλάβετε καταστάσεις εκτός σπιτιού όπου οι μόνες επιλογές για σνακ είναι υπερφορτωμένες με ζάχαρη, έχετε πάντα μαζί μία γλυκιά επιλογή που ξέρετε πως το παιδί σας θα λατρέψει.

Η λιγούρα για γλυκά είναι όπως είδαμε μία φυσική ανάγκη των παιδιών. Το ζητούμενο πλέον είναι πια γλυκιά επιλογή είναι εκείνη που όχι μόνο θα ικανοποιήσει το παιδί σας, αλλά θα θρέψει το σώμα του και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και καλή υγεία.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

Πηγές:
Ventura T, Santander J, Torres R, Contreras AM. Neurobiologic basis of craving for carbohydrates. Nutrition. 2014 Mar;30(3):252-6.

Πηγή: healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου