Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Εξετάσεις και στη Ρόδο για ταλαντούχα παιδιά

Εξετάσεις ανάδειξης ταλέντου για τα προγράμματα του Κέντρου για τα Χαρισματικά-Ταλαντούχα παιδιά/ CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια, θα πραγματοποιηθούν στη Ρόδο, ανάμεσα σε δεκαέξι μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, στις 30 Ιανουαρίου και οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως και τις 20 του μηνός.

Είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιούνται οι εξετάσεις αυτές στο νησί μας και το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει, μέχρι στιγμής, οι γονείς της Ρόδου είναι μεγάλο ενώ έχουν επιλεγεί αρκετά παιδιά από εδώ για να παρακολουθήσουν τόσο το θερινό πρόγραμμα όσο και τα on-line προγράμματα.

Οι εξετάσεις αυτές, που πραγματοποιούνται σε μεγάλες πόλεις ανά τη χώρα, γίνονται και σε άλλα νησιά όπως η Σύρος, η Μύκονος, η Μυτιλήνη ενώ πέρυσι έλαβαν χώρα και στο νησί της Κω. Υπολογίζεται ότι, συνολικά, αυτά τα χρόνια έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις γύρω στα 50-60 παιδιά από τη Ρόδο, μεγαλύτερης ηλικίας όμως και όχι τόσο του δημοτικού.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2016, λοιπόν, οι μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά / CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για τις εξετάσεις ανάδειξης ταλέντου που θα πραγματοποιηθούν στο νησί μας στις 30 Ιανουαρίου 2016.

Το CTY του διεθνούς φήμης πανεπιστημίου Johns Hopkins ιδρύθηκε το 1979, με στόχο να αναδείξει χαρισματικούς μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και να υποστηρίξει την εξέλιξή τους με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες δυνατότητες τους. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 9.000 μαθητές από 120 χώρες συμμετέχουν στα καλοκαιρινά προγράμματα του CTY τα οποία πραγματοποιούνται σε 30 camps σε όλον τον κόσμο (ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιρλανδία, Χονγκ Κονγκ και αλλού), και επιπλέον 13.000 μαθητές παίρνουν μέρος σε online μαθήματα.

Μέσα από τη στρατηγική συνεργασία του πανεπιστημίου Johns Hopkins με το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το CTY Greece ξεκίνησε το 2013 τη λειτουργία του στην Ελλάδα. Το Κέντρο, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προσφέρει εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας. Τα προγράμματα που παρέχει είναι: διαδικτυακά (on line), μονοήμερα ή Σαββατοκύριακου και θερινά.

Συγκεκριμένα το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά προσφέρει:
• Διαδικτυακά (online) μαθήματα για μαθητές από Γ΄ Δημοτικού έως Β΄ Γυμνασίου διάρκειας τριών μηνών για την εκμάθηση προγραμματισμού στη γλώσσα Scratch που έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ειδικά για παιδιά. Επίσης, διαδικτυακά
• online μαθήματα στην «Εισαγωγή στον Σχεδιασμό Ιστοσελίδων» για μαθητές Ε΄ Δημοτικού & ΣΤ Δημοτικού (εφόσον έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα SCRATCH Middle School) και Α’ έως Γ’ Γυμνασίου.
• Προγράμματα μονοήμερα και Σαββατοκύριακου 
• Θερινό Πρόγραμμα για παιδιά Γυμνασίου με διαμονή στο Κολλέγιο Ανατόλια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Κέντρου διάρκειας τριών εβδομάδων που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια. Οι μαθητές φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο του Κολλεγίου και η γλώσσα του προγράμματος είναι η αγγλική.
• Θερινό Πρόγραμμα για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια χωρίς διαμονή.

Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών στις εξετάσεις ανάδειξης ταλέντου συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Οι εξετάσεις επιλογής διενεργήθηκαν σε 14 πόλεις της χώρας. Εκατόν πενήντα μαθητές επελέγησαν για τα online προγράμματα. Πεντακόσιοι μαθητές παρακολούθησαν προγράμματα μίας ή δυο ημερών σε όλη την Ελλάδα.

Εκατόν ογδόντα τρεις (183) μαθητές από όλη την Ελλάδα επελέγησαν το 2015 για τα δύο θερινά προγράμματα του Κέντρου. Οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα όπως Κρυπτολογία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Χημεία στην Κοινωνία, Εισαγωγή στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Φιλοσοφία, Βασικές Αρχές Μικροοικονομίας και Γενετική, Επιστήμη & Μηχανολογία, Αισθήσεις & Αντίληψη, Επαγωγική και Απαγωγική Λογική και Λογοτεχνία. Οι μισοί εξ αυτών έλαβαν υποτροφία με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα. Τα 2/3 των συγκεκριμένων παιδιών προήλθαν από δημόσια σχολεία όλης της Ελλάδας.

Για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του Κέντρου οι μαθητές αξιολογούνται σε ειδικές εξετάσεις με βάση τα τεστ ακαδημαϊκών δεξιοτήτων (SCAT) και (STB) που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins. Το τεστ αξιολόγησης SCAT περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη γλώσσα και τα μαθηματικά, ανάλογα με την ηλικία των υποψηφίων και επιτρέπει την εγγραφή σε μαθήματα, τόσο θετικών όσο και ανθρωπιστικών επιστημών. Το τεστ STB εξετάζει τη χωρική αντίληψη του μαθητή και επιτρέπει στους επιτυχόντες την εγγραφή αποκλειστικά σε μαθήματα θετικών επιστημών. Για τα τεστ δεν χρειάζεται προετοιμασία.

Όσο για το τι αποκομίζουν τα παιδιά, είτε των πρώτων τάξεων του δημοτικού είτε τα μεγαλύτερα και του γυμνασίου, από τις εξετάσεις και τα προγράμματα αυτά, όπως λέει στη «Ρ» ο Διευθυντής του Κολλεγίου «Ανατόλια» κ. Αντώνης Αποστόλου, καταρχήν είναι σημαντικό γιατί τα παιδιά αποκτούν αυτογνωσία αλλά και αυτοπεποίθηση αφού πραγματοποιείται και τελετή βράβευσης.

Επίσης, για όσους γονείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της εγγραφής, που είναι 30 ευρώ για τα μικρά και 60 ευρώ για τα μεγαλύτερα παιδιά, δίνονται υποτροφίες με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα. Βάσει αυτού δίνονται υποτροφίες και για το θερινό σχολείο.

Συγκεκριμένα, όταν το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ τότε η υποτροφία που λαμβάνει το παιδί είναι 100% ενώ όταν είναι μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ τότε είναι 50%. Χαρακτηριστικό είναι ότι, πέρυσι, από τα 183 παιδιά τα 107 είχαν ολική ή μερική υποτροφία. Ακόμη, οι Διευθυντές των Σχολείων μπορούν να ενημερώσουν το Κολλέγιο για παιδιά που ενδιαφέρονται και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εγγραφή ώστε να τα δεχτούν δωρεάν. Για όλα τα παιδιά που παίρνουν υποτροφία, η Aegean εξασφαλίζει δωρεάν εισιτήρια (σ.σ. πληρώνουν μόνο το φόρο αεροδρόμια) για να μεταβούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχουν το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι δέχονται παιδιά από παντού, δηλαδή από Ιδρύματα, από το Χαμόγελο του Παιδιού ενώ έχουν συμμετάσχει παιδιά από τον Έβρο μέχρι την Αστυπάλαια!

Όπως λέει ο κ. Αποστόλου «πρόκειται για μία τεράστια προσπάθεια» και οι προοπτικές είναι μεγάλες, ωστόσο η εξέλιξη των παιδιών επαφίεται πάντα στην οικογένεια. Πρόκειται για το πιο σημαντικό πρόγραμμα που υπάρχει στην Αμερική. Το Residential camp που είναι για τα μεγαλύτερα παιδιά έχει καθηγητές από την Αμερική όπως και παιδιά από την Αμερική που παρακολουθούν αντίστοιχα προγράμματα και είναι όλο στ’ Αγγλικά.

Ακόμη, δίνεται στα παιδιά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αντίστοιχα camps στην Ιρλανδία και την Αμερική. Ιδιαίτερος είναι, όμως, και ο τρόπος που γίνονται τα μαθήματα αφού περιλαμβάνουν πρωτοποριακές εκπαιδευτικές πρακτικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. «Πολλά παιδιά επωφελούνται και μετά απογειώνονται!», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

Για τη δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις και πληροφορίες για τα προγράμματα, τις ημερομηνίες των εξετάσεων και τα τεστ αξιολόγησης, οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κέντρου: http://www.cty-greece.gr/el. Από εκεί, ο γονέας μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμό (my acount) και όλη η διαδικασία γίνεται on-line. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο χώρος διεξαγωγής των εξετάσεων στη Ρόδο, ωστόσο γίνονται πάντα Σάββατο και θα γίνεται γνωστός το προσεχές διάστημα.

Tο Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/ CTY Greece έχει χορηγούς τις εταιρίες Lidl Hellas και AEGEAN Airlines και υποστηρικτές το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Hellenic Hope.
Για περισσότερες πληροφορίες¨2310 398 253, www.cty-greece.gr

Πηγή : Η Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου