Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Κίνηση για την εξασθένηση της σχολικής διαρροής

Πρωτοβουλία για την εξασθένηση, αν όχι για την πλήρη εξάλειψη, του φαινομένου της σχολικής διαρροής έχει αναλάβει η ένωση «Μαζί για το Παιδί». Από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, η οργάνωση (ένας συνασπισμός δέκα μη κερδοσκοπικών σωματείων, που στόχο έχουν την προσφορά βοήθειας σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό) υλοποιεί το πρόγραμμα «Είμαι Μέσα» στην 7η Σχολική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα λειτουργεί πιλοτικά για 30 παιδιά της Β΄ Γυμνασίου από οκτώ σχολεία τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σχολικής διαρροής. Μεταξύ άλλων προσφέρεται δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία και σίτιση κατά τις σχολικές ώρες, με σκοπό να βελτιωθεί η απόδοση και να περιοριστεί το ρίσκο της σχολικής διαρροής, ενώ παρέχεται επιμόρφωση και συμβουλευτική στους καθηγητές από ψυχολόγους για τη διαχείριση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα παρέχεται υλική και ψυχολογική υποστήριξη των ευάλωτων οικογενειών, μέσω της παρακολούθησης δωρεάν οικογενειακών συνεδριών στο συμβουλευτικό κέντρο της ένωσης «Μαζί για το Παιδί», καθώς και δωρεάν σίτιση σε έως 5 οικογένειες για διάστημα 6 μηνών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας, πάνω από 16.000 μαθητές έχουν εγκαταλείψει την τελευταία τετραετία το δημοτικό σχολείο. Μόνο πέρυσι 1.130 παιδιά έφυγαν από τα ελληνικά σχολεία για να ακολουθήσουν τους γονείς τους που μετεγκαταστάθηκαν για δουλειά σε κάποια άλλη χώρα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό της εγκατάλειψης του σχολείου ανέρχεται στις 11,4% ποσοστιαίες μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. (12,7%). Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (αφορούν το 2013), τα αγόρια εγκαταλείπουν το σχολείο σε ποσοστό 13,7%, ενώ τα κορίτσια σε ποσοστό 9,1%. Μεγαλύτερο ρίσκο εγκατάλειψης διατρέχουν οι αλλοδαποί μαθητές (εκτός χωρών της Ε.Ε.). Εκτιμάται ότι στη χώρα μας εγκαταλείπουν το σχολείο σε ποσοστό 45,8%, ένα από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

Τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο εμφανίζονται «παραδοσιακά» στους νομούς Ροδόπης και Ευρυτανίας, καθώς και στον νομό Ρεθύμνου.

Το πρόγραμμα του «Μαζί για το Παιδί» έχει στόχο τη διερεύνηση των κυριότερων αιτιών της σχολικής διαρροής, αλλά κυρίως την παραμονή στο σχολείο ποσοστού 60% των παιδιών που συμμετέχουν και την βελτίωση της επίδοσής τους. Επιπρόσθετα, η ένωση στοχεύει στη μείωση του ποσοστού επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών και στην παράλληλη βελτίωση των δεικτών ψυχολογικής και κοινωνικής λειτουργίας τους.

Τον σχεδιασμό του προγράμματος ανέλαβε η ένωση «Μαζί για το Παιδί», με την επιστημονική υποστήριξη του σωματείου-μέλους της, «Μέριμνα». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως εταίροι ο ερευνητικός φορέας «Prolepsis», ομάδα εθελοντών καθηγητών από το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, καθώς και το Κέντρο Ερευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την πλήρη οικονομική υποστήριξη του ομίλου Μυτιληναίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου