Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Από τη μοναδική πρωτοβουλία της ομάδας «Διαβάζω για τους άλλους»… στο HackTheBook

«Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας!» είναι η φράση-μότο μιας ομάδας εθελοντών που έχουν θέσει ως αποστολή τους να διαβάζουν σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν από μόνοι τους. Για παράδειγμα, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης, παιδιά σε ιδρύματα, αναλφάβητοι φυλακισμένοι, ηλικιωμένοι αλλά και άτομα που λόγω κάποιας ασθένειας αδυνατούν ή δυσκολεύονται να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους ανταποκρίνονται πλήρως στους στόχους και το όραμα της εθελοντικής αυτής ομάδας. Όπως είναι εύλογο, η δύναμη της συγκεκριμένης δράσης είναι το συσπειρωμένο δίκτυο της εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς που προσφέρουν τα περισσότερα από 1.100 μέλη που απασχολούνται με αυτή.

Με την πεποίθηση ότι η λογοτεχνία και γενικά ο γραπτός λόγος σε όλες του τις μορφές πρέπει να είναι προνόμια όλων, ώστε ο καθένας ανεξαιρέτως να είναι σε θέση να καρπωθεί τα πολυποίκιλα οφέλη που απορρέουν από τη συνάντηση με τον έντεχνο λόγο, «γεννήθηκε» η παρούσα ομάδα εθελοντών, προετοιμασμένη να πείσει τις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων ότι «αντί να θυμώνεις με κάτι, σήκω και κάνε ό,τι μπορείς εσύ για να το αλλάξεις». Αναφορικά με τους εθελοντές του δικτύου, αυτοί αναπτύσσουν δράσεις ζωντανών αναγνώσεων σε όλο και περισσότερα ιδρύματα στη χώρα, ενώ παράλληλα διαβάζουν και ηχογραφούν παραμύθια και λογοτεχνικά κείμενα, προκειμένου να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών.

Η πρωτεργάτρια της ομάδας Αργυρώ Σπυριδάκη αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά: «είχα μια εσφαλμένη εντύπωση, πολύ ρομαντική στο μυαλό μου, ότι όλα τα βιβλία με κάποιο μαγικό τρόπο δημιουργούνται και ακουστικά γι” αυτούς τους ανθρώπους. Σκέφτηκα ότι αντί να μεμψιμοιρώ, ήρθε ο καιρός να κάνω κάτι. Τον Ιανουάριο του 2015, το εθελοντικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο Διαβάζω για τους άλλους ήταν έτοιμο». Σε αυτή της την ιδέα σαφώς συνέβαλε αποφασιστικά ο τυφλός φίλος Θοδωρής Τσάτσος που επισημαίνει πως «μπορεί να ακούγεται ως μια θετική σκέψη, αλλά όσοι έχουν τολμήσει να το κάνουν στην πράξη, από το πιο μικρό πράγμα μέχρι το πιο μεγάλο για τον καθένα, τελικά αυτό αποδίδει. Είναι και στη φιλοσοφία μας. Ας κάνουμε κάτι, έστω και λίγο…». Επιπρόσθετα, οι εμπνευστές συνειδητοποίησαν πόσο λίγοι, σε σχέση με την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή, είναι οι διαθέσιμοι τίτλοι ακουστικών βιβλίων στην Ελλάδα και έτσι αποφάσισαν να προθυμοποιήσουν εθελοντές να αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους, ώστε να ηχογραφούνται όλο και περισσότερα βιβλία σε ειδικά εξοπλισμένα στούντιο ηχογράφησης. Ενημερωτικά, το Διαβάζω για τους Άλλους απέκτησε τον Ιούλιο του 2015 νομική υπόσταση ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ). Οι ανάγκες ηχογράφησης για τους μη βλέποντες δεν περιορίζονται σε λογοτεχνικά μόνο βιβλία αλλά και σε κάθε είδους περιοδικά, εγχειρίδια, συνταγές μαγειρικής, παρενέργειες φαρμάκων, οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών, σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Σαφώς, όραμα της δράσης είναι η διάθεση για προσφορά στο συνάνθρωπο με σεβασμό, συνείδηση και ευθύνη, έτσι ώστε το άτομο να είναι ικανό να απολαύσει όλη την ευχαρίστηση και τη ζεστασιά που «αναβλύζει» από κάθε μορφή λόγου καθώς και η προβολή της αστείρευτης δύναμης του εθελοντισμού. Με βάση αυτές τις αξίες, οι εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι με τη βοήθεια σεμιναρίων που στοχεύουν στη δική τους ανάπτυξη και υποστήριξη, έτσι ώστε να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στους συνανθρώπους τους που κυριολεκτικά «κρέμονται από τα δικά τους χείλη!».
Links: Facebook, Website.
HackTheBook

Με αφορμή τον κεντρικό άξονα όλων των παραπάνω που είναι το βιβλίο, αξίζουν κάποιες πληροφορίες για την εκδήλωση HackTheBook.

Ποια είναι η υπόσταση ενός βιβλίου; Τι την ορίζει; Ο μαραθώνιος επαναπροσδιορισμού του βιβλίου, όπως καλείται to συγκεκριμένο event περιλαμβάνει oμιλίες, διαλέξεις, συζητήσεις αλλά και ένα διήμερο hackathon επανεξέτασης και δημιουργίας νέων προτάσεων για ό,τι σημαίνει βιβλίο που θα λάβει χώρα στις 22-24 Ιανουαρίου 2016 στη ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση.

Ποια είναι όμως η ταυτότητα του HackTheBook; Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε designers, εκδότες, επιμελητές περιεχομένου, start-uppers, προγραμματιστές, συγγραφείς, ποιητές, hackers και δημιουργικούς ανθρώπους, έτοιμους να πρωτοπορήσουν με τις καινοτόμες και ρηξικέλευθες ιδέες τους. Το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία μέσα από ομιλίες, εργαστήρια και το διήμερο hackathon να επαναδιαπραγματευτεί και να προτείνει νέα μοντέλα διανομής και υπόστασης της οντότητας που ονομάζεται βιβλίο.

Τα επίπεδα του Hackathon είναι τέσσερα, ενώ η κάθε ομάδα που θα συμμετέχει στην τελική φάση του διαγωνισμού θα έχει στη διάθεσή της υλικό που εκτείνεται από το Αρχείο Καβάφη έως έργα του Rijksmuseum (Εθνικό Μουσείο Ολλανδίας) και από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη έως έργα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Καλείται λοιπόν να απαντήσει με το σχεδιασμό της σε καθεμία από τις τέσσερις προκλήσεις που σχετίζονται: α) με το βιβλίο ως φυσικό αντικείμενο σε αντιπαραβολή με την ψηφιακή του υπόσταση και την προσπάθεια κατασκευής ενός υβριδικού ψηφιακού-φυσικού βιβλίου, β) με το θέμα της διάδρασης ενός βιβλίου με το περιβάλλον του, γ) με τη δυναμική σύνδεση του αντικειμένου που έχει δημιουργηθεί με τις αρχές και το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (Europeana) και δ) με την επιχειρηματική βιωσιμότητα του «νέου» βιβλίου καθώς και την κοινωνική και οικονομική του αξία.

Σχετικά με την εγγραφή που είναι δωρεάν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 12:00, ενώ απαραίτητη κρίνεται η δημιουργία ομάδων που έστω κάποια από τα μέλη τους έχουν εμπειρία στη γραφιστική ή σε άλλες σχετικές επιστήμες, έτσι ώστε το βιβλίο που θα δημιουργηθεί από τις δοκιμασίες αυτού του «μαραθωνίου» να ξεπερνά τα συμβατικά όρια αυτού του μαγικού αντικειμένου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα!

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Αδ. Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου