Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Μαθήματα μπαλέτου στη Γάζα: 8χρονα χορεύουν μακριά από τους εφιάλτες τους

Είναι παιδιά που γεννήθηκαν και έχουν περάσει μεγάλο μέρος της μικρής ζωής τους μέσα στη φρίκη του πολέμου. Φορούν τα ροζ κορμάκια τους, στέκονται στις μύτες των ποδιών τους και χορεύουν μακριά από τους εφιάλτες που τους έχει αφήσει ο πόλεμος.

Τα ροζ όνειρα μιας πληγωμένης πόλης

Πενήντα κορίτσια ηλικίας 5 έως 8 ετών παρακολουθούν μαθήματα στη μοναδική σχολή μπαλέτου της πόλης, που λειτουργεί στο ινστιτούτο «Al-Qattan Center for Children» στη Γάζα. Η δασκάλα τους είναι από την Ουκρανία.

Αν και η κοινωνία της Γάζας είναι συντηρητική, η μόνη σχολή μπαλέτου που λειτουργεί εκεί, έχει ήδη 50 μαθήτριες, ενώ εκατοντάδες κοριτσάκια βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Η γαλήνη μέσα στην καταστροφή

Ανάμεσα στο χάος και την καταστροφή που έχει βιώσει η πόλη της Γάζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, με επανειλημμένους πολέμους μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τα μαθήματα μπαλέτου είναι ένα καταφύγιο ηρεμίας, μια πολυτέλεια που πολλοί γονείς θέλουν να απολαύσουν τα παιδιά τους.

Ζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό να ενταχθούν μαθήματα μπαλέτου στο ινστιτούτο, αλλά δεν ήταν εύκολο να βρουν εκπαιδεύτρια. Ηταν δύσκολο να φέρουν δασκάλα από το εξωτερικό.
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Ωστόσο, το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα όταν βρήκαν την Ταμάρα, μια Ουκρανή παντρεμένη με Παλαιστίνιο η οποία ζει στη Γάζα. Εκείνη έχει κάνει σπουδές χορού και διαθέτει άδεια διδασκαλίας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα μπαλέτου ξεκίνησε το καλοκαίρι, χωρίς να κανείς να περιμένει τόσο μεγάλη ανταπόκριση.

Χωρίς να το καταλάβουν είχαν ήδη 50 μαθήτριες, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Αν και τόσο μικρά έχουν ζήσει 4 πολέμους

Κάποια από τα παιδιά αυτά έχουν ζήσει ακόμα και τέσσερις πολέμους αν και τόσο μικρά σε ηλικία. Ετσι, η συμμετοχή τους σε είδους μαθήματα συμβάλει στο να ξεχνιούνται από την σκληρή καθημερινότητα και τα βιώματα του παρελθόντος, και βελτιώνει την ψυχολογία τους.

Η 6χρονη Μαρία είχε ψυχολογικά τραύματα

Η μητέρα της 6χρονης Μαρίας, μιας από τις χαριτωμένες μαθήτριες, λέει ότι το μπαλέτο έχει βοηθήσει την κόρη της να ξεπεράσει χρόνια ψυχολογικά τραύματα.

Το κοριτσάκι είχε εφιάλτες και δυσκολίες να κοιμηθεί από τον πόλεμο του 2012, ενώ η κατάστασή της επιδεινώθηκε με τον πόλεμο της περασμένης χρονιάς, αναφέρει η μαμά της.

«Μετά από το πρώτο μάθημα μπαλέτου, ήρθε στο σπίτι τόσο πανευτυχής. Χόρευε στο σπίτι σαν πεταλούδα!» προσθέτει.

Πηγή: theTOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου