Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Μελέτη: Κανένα μειονέκτημα από την εξάλειψη της διαγνωστικής κατηγορίας του Συνδρόμου Asperger από το DSM- IV

Όταν το Σύνδρομο Asperger αφαιρέθηκε ως ξεχωριστή κατηγορία από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM- IV) και εντάχθηκε στην κατηγορία «Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος», υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τον στιγματισμό των ατόμων που αναμενόταν να είναι μεγαλύτερος. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, αποδεικνύει ότι οι φόβοι αυτοί είναι μάλλον αβάσιμοι. 

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες Αμερικανοί δεν τρέφουν περισσότερες αρνητικές αντιλήψεις σχετικά με κάποια από τις καταστάσεις που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού σε σχέση με κάποια άλλη. 

Για τη μελέτη, σε 465 ενήλικες παρουσιάστηκε η μελέτη μιας περίπτωσης για ένα εννιάχρονο παιδί με συμπτώματα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις τόσο για την παλιά διάγνωση του Συνδρόμου Asperger, καθώς και για τον τρέχοντα ορισμό του αυτισμού. Αν και η ιστορία παρέμεινε σχεδόν το ίδιο για κάθε συμμετέχοντα, υπήρχε μία βασική διάκριση: σε μερικούς συμμετέχοντες αποκάλυψαν ότι το παιδί είχε διάγνωση Συνδρόμου Asperger, σε άλλους συμμετέχοντες είπαν ότι το παιδί ήταν στο φάσμα του Αυτισμού, ενώ σε μια τρίτη ομάδα ατόμων δόθηκε η ίδια ιστορία χωρίς όμως να ονομαστεί η διάγνωση (σαν Σύνδρομο Asperger ή Αυτισμός).

Μέσω μιας online έρευνας, οι συμμετέχοντας ρωτήθηκαν στη συνέχεια σχετικά με το πόσο άβολα ένιωθαν γύρω από το αγόρι ή το κορίτσι που περιγράφονταν, πόσο το λυπούνταν και αν θα είχαν την τάση να απομακρυνθούν από ή να παίξουν μαζί του. Εν τω μεταξύ, οι ενήλικες στη μελέτη ρωτήθηκαν και για το αν θα αναζητούσαν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας αν το παιδί που περιγράφεται ήταν δικό τους. 

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ετικέτα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το παιδί - ή την έλλειψή της - δεν είχε καμία σχέση τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις ή τη διαφορετική συμπεριφορά των συμμετεχόντων απέναντι στο εν λόγω παιδί, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Autism and Developmental Disorders.

Ωστόσο, η παρουσία διάγνωσης επηρέασε τις απόψεις των συμμετεχόντων σχετικά με την παρεχόμενη θεραπεία. Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκε ρητά ότι το παιδί είχε Αυτισμό ή Σύνδρομο Asperger, τα άτομα ανέφεραν πιο πιθανό να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια και εξέφραζαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα της διαθέσιμων θεραπειών. 

Απόδοση του άρθρου Study: No Downside To Eliminating Asperger’s Label

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου