Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Πώς η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στη σχέση μας με το αλκοόλ

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως ο αλκοολισμός και η γενικότερη σχέση μας με το αλκοόλ και το ποτό είναι θέμα γονιδίων. Ισχύει και αυτό. Αμερικανοί ερευνητές όμως αποδεικνύουν τώρα πως και η δομή της οικογένειας ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει την μελλοντική του σχέση με το αλκοόλ.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Εθισμό στο Μπάφαλο των Ηνωμένων Πολιτειώνμελέτησαν 772 ενήλικες καταγράφοντας το οικογενειακό τους ιστορικό με το αλκοόλ, τη σχέση τους με τους γονείς τους αλλά και ορισμένα δημογραφικά στοιχεία.
Η έρευνα ξεκίνησε το 1989 όταν ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 15 ετών. Στο διάστημα των επόμενων 15 χρόνια οι ειδικοί κατέγραψαν την πορεία τους τέσσερις φορές.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής έρευνας έδειξαν πως ακόμα και οι έφηβοι που είχαν την άδεια των γονιών τους να βγουν και να πιουν ένα ποτό δεν αντιμετώπισαν ποτέ πρόβλημα με το αλκοόλ όταν η δομή της οικογένειας ήταν πιο κατάλληλη.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ash Levitt το να αφήνουμε τα τους εφήβους να πίνουν στο σπίτι σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον δεν σημαίνει πως δεν θα έχουν αργότερα πρόβλημα με το αλκοόλ. Το μυστικό, προσθέτει, είναι στην δομή της οικογένειας. Μια οικογένεια δηλαδή και με τους δυο βιολογικούς γονείς εξ΄ίσου παρόντες.

Πηγή: Healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου