Έχει μεγάλη σημασία για την καθημερινότητά μας να μειώσουμε την "ταχύτητά" που χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής μας και να απολαύσουμε μερικά απλά πράγματα, όπως ένα δείπνο με την οικογένειά μας. Μπορεί για πολλούς αυτό να ακούγεται δύσκολο, όταν όμως στην οικογένεια υπάρχουν και παιδιά, τότε μερικά πράγματα είναι αναγκαία για την ισορροπία και την ευτυχία όλων των μελών. Μιλήσαμε με την κα Μαρία Πρίγκου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, με μετεκπαίδευση στην ενδοκρινολογία και το μεταβολισμό στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, και να μερικές σημαντικές συμβουλές που μας έδωσε.
Πολλές είναι οι μητέρες που δε μαγειρεύουν στο σπίτι. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι: το παιδί έχει φάει στη γιαγιά ή στον παιδικό σταθμό, η μητέρα αναγκάστηκε να μείνει παραπάνω στην εργασία της, δεν υπήρχαν τα υλικά στο σπίτι την ώρα που τα χρειαζόταν.
Έτσι, το παιδί καταλήγει να φάει κάτι πρόχειρο ή κάτι απ’ έξω, ή χειρότερα κάποιο γλυκό ή πατατάκι. Και το επιστέγασμα, μπροστά στη τηλεόραση, βλέποντας κάποιο παιδικό έργο.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας καθημερινότητας είναι πολυδιάστατες για το παιδί.
Από άποψη φυσιολογίας, η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη και δεν του εξασφαλίζει μία υγιή ανάπτυξη. Πολλά παιδιά αποκτούν χοληστερίνη ή γίνονται υπέρβαρα. Τα περισσότερα καταλήγουν να τρώνε πολύ λίγες τροφές.
Η απουσία του οικογενειακού γεύματος επιδρά αρνητικά και στον ψυχισμό του παιδιού. Τα παιδιά αισθάνονται μοναξιά και δυσκολεύονται μεγαλώνοντας να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της οικογένειας, του μοιράσματος. Δεν καλύπτονται συναισθηματικά από τους πρωταρχικούς φροντιστές τους, τους γονείς.
Δεν έχει σημασία πόσο νόστιμο ήταν το φαγητό στη γιαγιά ή στον παιδικό, "δεν ήταν της μαμάς".
Ένα από τα βασικά πράγματα, λοιπόν, είναι το παιδί να μυρίζει στο σπίτι του φαγητό από τη μητέρα του.Απαραίτητο, επίσης, είναι να βιώνει την ώρα του φαγητού ως κάτι σημαντικό. Λόγω των συνθηκών, ας είναι τουλάχιστον μόνο το βραδινό. Να τρώει όλη η οικογένεια μαζί, με κλειστή την τηλεόραση. Δε χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο, αρκεί να είναι καλαίσθητο και να ετοιμάζεται με κέφι.
Παρακολουθήστε τη διατροφή του παιδιού σας καθημερινά. Συνεννοηθείτε και με τα άλλα άτομα που φροντίζουν το παιδί (μπαμπάς - γιαγιά κα), ούτως ώστε να αποφύγετε μη υγιεινά σνακ και τη μονοφαγία. Το παιδί πρέπει να δοκιμάσει όλα τα φαγητά -κατάλληλα μαγειρεμένα φυσικά για την ηλικία του.
Αποφύγετε να επιβραβεύσετε ή να τιμωρήσετε το παιδί σας μέσω της τροφής. Και σίγουρα δεν ωφελούν τα δώρα ως υποκατάστατο του οικογενειακού τραπεζιού.
Τα παιδιά υιοθετούν συμπεριφορές και διατροφικές συνήθειες του περιβάλλοντος που μεγαλώνουν κι όχι τόσο αυτού που φιλοξενούνται. Γίνετε εμπράκτως το παράδειγμα και η ώρα του φαγητού δε θα είναι δύσκολη ή "πονοκέφαλος" για το τι να μαγειρέψετε.
Ρούλα Σκουρογιάννη
Πηγή: SofokleousIn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου