Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Πειράματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

Σε ένα ειδικό σχολείο στο Λίνζ της Αυστρίας, τα παιδιά μαγειρεύουν φαγητά από τη Συρία, με κάποιον που γνωρίζει καλά την κουζίνα αυτής της μακρινής χώρας. Η KAMA ιδρύθηκε το 2006 στη Βιέννη. Βασικός της στόχος είναι να αλλάξει τη στάση της κοινωνίας προς τους αιτούντες άσυλο. Αυτό όμως γίνεται μέσα από δράσεις, όπως ένα μάθημα μαγειρικής ή ένα μάθημα χορού. Οι μετανάστες διδάσκουν και οι ντόπιοι Αυστριακοί παρακολουθούν. Έτσι έρχονται πιο κοντά και γνωρίζονται καλύτερα. Η οργάνωση έχει λάβει πολλά βραβεία για την πρωτοποριακή της δράση.

Είναι μια βροχερή Δευτέρα στην Σμύρνη. Κάποιοι αμερικανοί σπουδαστές μαθαίνουν τη φράση «Μακάρι να ήταν καλοκαίρι» στα Τούρκικα. Οι νέοι συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον τίτλο «Εθνική Γλωσσική Πρωτοβουλία για τους Νέους». Κάθε μήνα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 40 ώρες εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας. Ξεκίνησε το 2009 και από τότε έχουν συμμετάσχει 130 μαθητές. Περιλαμβάνει υποτροφίες για σπουδές σε αραβικά, ρωσικά, περσικά, κινέζικα, κορεατικά και χίντι. Οι περισσότεροι από τους μαθητές έχουν ως στόχο να ακολουθήσουν καριέρα στο διπλωματικό σώμα.

Λιγότερο από το 10% των αυτοχθόνων παιδιών στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλά από αυτά, τα βλέπουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα να πωλούν μικροπράγματα ή να ζητιανεύουν. Η έλλειψη οικογενειακής υποστήριξης, μαζί με τις διακρίσεις και τη βία που αντιμετωπίζουν λόγω γλώσσας και εμφάνισης, οδηγούν τα παιδιά στον αναλφαβητισμό, την ανεργία και την φτώχεια.
Μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών, η πρωτοβουλία «lenguas Jóvenes» ενθαρρύνει τους μαθητές να φτιάξουν ταινίες μικρού μήκους και κινουμένων σχεδίων.

Με αυτό τον τρόπο, οι έφηβοι εργάζονται μαζί, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό τους υπόβαθρο και δημιουργούν ισχυρά οπτικοακουστικά μηνύματα σχετικά με το σεβασμό της πολιτιστικής πολυμορφίας.

Πάνω από 12.000 έφηβοι στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Puerta Joven. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αφού στα σχολεία που εφαρμόστηκε, το ποσοστό εγκατάλειψης έχει μειωθεί κατά 67%, ενώ τα επεισόδια βίας στην Πόλη του Μεξικού μειώθηκαν κατά 84,3%.

Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου