Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ποιος φοβάται τις ενέσεις; Μύθοι και αλήθειες για τον εμβολιασμό των παιδιών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εμβόλια προλαμβάνουν περίπου 6.000.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ μόνο 1 στα 1.000 παιδιά παρουσιάζει οποιαδήποτε μορφή παρενέργειας.

Ωστόσο ορισμένοι γονείς επιμένουν να προτιμούν να εκθέσουν τα παιδιά τους στον κίνδυνο των ασθενειών, παρά στα αντισώματα των εμβολίων. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αστικούς μύθους και στην παραπληροφόρηση.

Το CNN καταρρίπτει τους 5 βασικούς μύθους που οι πολέμιοι των εμβολίων χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τις θέσεις τους:

ΜΥΘΟΣ #1: Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό
Αυτός ο διαδεδομένος μύθος προήλθε από μια -πλέον αποδεδειγμένα αναξιόπιστη- μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet, ένα βρετανικό ιατρικό περιοδικό, στο οποίο ο Δρ Αντριου Γουέικφιλντ συνέδεε τον αυτισμό με τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας. Η μελέτη του 1998 αγκαλιάστηκε από τους γονείς των αυτιστικών παιδιών, που επέμεναν ότι τα ποσοστά αυτισμού ανέβαιναν καθώς μειωνόταν η εμφάνιση της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς. Οι ερευνητές επέκριναν τον Γουέικφιλντ και απέρριψαν τις θέσεις του, αλλά η μελέτη πανικόβαλε πολλούς γονείς και οδήγησε σε απότομη μείωση του αριθμού των εμβολιασμένων παιδιών.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του Γουέικφιλντ απέσυραν τα ονόματά τους από τη μελέτη το 2004. Την ίδια χρονιά, το Ινστιτούτο Ιατρικής επανεξέτασε στοιχεία από τις ΗΠΑ, τη Δανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στα εμβόλια και τον αυτισμό. Γύρω στο 2010, ένα άλλο βρετανικό ιατρικό περιοδικό αποκάλυψε ότι ο Γουέικφιλντ διαστρέβλωσε και τροποποίησε τα ιατρικά ιστορικά των 12 ασθενών του που αποτέλεσαν τη βάση της μελέτης του. Το Lancet απέσυρε τη μελέτη του Γουέικφιλντ το 2010 και του πήραν την ιατρική άδεια. Παράλληλα, ο Ρομπ Ρινγκ, κύριος σύμβουλος της επιστήμης στο Autism Speaks, μια ομάδα υπεράσπισης των αυτιστικών, προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σε μια δήλωση που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα: «Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η εκτεταμένη έρευνα απέδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ παιδικών εμβολιασμών και αυτισμού. Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό. Καλούμε όλα τα παιδιά να εμβολιάζονται πλήρως».

ΜΥΘΟΣ #2: Περιέχουν δηλητήριο
Τα εμβόλια πιστεύεται πώς περιέχουν υδράργυρο που δηλητηριάζει τα παιδιά μας και μπορεί να προκαλέσει αυτισμό. Στη δεκαετία του 1930, ορισμένοι κατασκευαστές εμβολίων χρησιμοποιούσαν ένα συντηρητικό που ονομαζόταν Thimerosal και περιείχε μια πολύ χαμηλή συγκέντρωση ένωσης υδραργύρου προκειμένου να εμποδίσει την ανάπτυξη των δυνητικά επικίνδυνων βακτηριδίων και μυκήτων.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρώτα απ 'όλα, τα παιδιά δεν εκτίθενται στο Thimerosal πια. Το 2001, η FDA σταμάτησε την έκδοση αδειών για τα παιδικά εμβόλια που την περιέχουν. Προσθέστε σε αυτό, το γεγονός ότι τα περισσότερα από όλα τα εμβόλια ρουτίνας για παιδιά κάτω των 6 ετών δεν έχουν καθόλου Thimerosal. Ένα μικρό ίχνος της ουσίας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε εμβόλια κατά της γρίπης ορισμένων παιδιών, λέει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Δεδομένου ότι το συντηρητικό έχει χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες και εξακολουθεί να υπάρχει και στα εμβόλια ενηλίκων, έχουν γίνει πολλές μελέτες και καμία από αυτές δεν απέδειξε συσχέτιση με τον αυτισμό ή άλλες σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με την FDA. Οσο για τον αυτισμό, από την εποχή που το Thimerosal αφαιρέθηκε από τα εμβόλια των παιδιών, το ποσοστό των διαγνωσμένων περιπτώσεων αυτισμού έχει αυξηθεί. Αν λοιπόν Thimerosal ήταν η αιτία του αυτισμού, αυτό δεν θα είχε νόημα.

ΜΥΘΟΣ #3: Γίνονται για να πλουτίζουν οι εταιρείες
Οι γιατροί και οι ασφαλιστικές εταιρίες προωθούν τον εμβολιασμό για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ορισμένοι ασφαλιστές πληρώνουν το κόστος των εμβολιασμών για να μην χρειάζεται να πληρώνουν περισσότερο αργότερα, όταν ένας ασθενής αρρωστήσει. Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι το 1/3 των γιατρών χάνουν πραγματικά χρήματα όταν χορηγούν εμβόλια.

ΜΥΘΟΣ #4: Περιέχουν παράλογα πολλά αντιγόνα
Τα παιδιά κάνουν όλο και περισσότερα εμβόλια από ότι στο παρελθόν, και αυτό γεμίζει τα σώματά τους με αντιγόνα (τα τμήματα του εμβολίου που αναγκάζουν το σώμα να χτίσει αντίσταση) που, σύμφωνα με τους πολέμιους των εμβολίων, είναι πάρα πολλά για να τα διαχειριστεί το παιδικό σώμα.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και υπάρχουν περισσότερα εμβόλια, οι ασθενείς εμβολιάζονται σήμερα με πολύ λιγότερα αντιγόνα απ' ότι πριν 30 χρόνια. Στη δεκαετία του 1980, οι άνθρωποι έλαβαν περίπου 3000 αντιγόνα στο σύνολο, σε σύγκριση με μόλις 150 στην εποχή μας. Η διασπορά των εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας μακράς χρονικής περιόδου από φόβο μήπως το παιδί πάρει πάρα πολύ μεγάλη αθροιστική δόση αντιγόνων, ουσιαστικά αφήνει τα παιδιά περισσότερο εκτεθειμένα και ευάλωτα σε ασθένειες.

ΜΥΘΟΣ #5: Οι ασθένειες έχουν εξαλειφθεί
Είναι καλύτερα να αποφύγετε τα εμβόλια, διότι τα παιδιά δεν τα χρειάζονται. Οι ασθένειες τις οποίες προλαμβάνουν έχουν εξαλειφθεί προ πολλού και αν ένα παιδί κολλήσει, θα περάσει μόνο του.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πρόσφατη έξαρση της άκρως μεταδοτικής ιλαράς που πλήττει τις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα ξεκίνησε από την Ντίσνεϊλαντ, όταν τα μη εμβολιασμένα παιδιά κόλλησαν άλλα παιδιά με αποτέλεσμα η ασθένεια να εξαπλωθεί. Και ήδη το 2014 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τα κρούσματα ιλαράς με 644 καταγεγραμμένες περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: iefimerida 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου