Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

«Αντιεμβολιαστικό κίνημα» απειλεί τη δημόσια υγεία

Σε επικίνδυνη «μόδα» εξελίσσεται το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» που έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας και το οποίο εξαπλώνεται ανησυχητικά, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σύμφωνα μάλιστα με παιδίατρους, οι πρώτες... παρενέργειες είναι πλέον ορατές: ολοένα και περισσότεροι γονείς «βομβαρδισμένοι» από αμφιβόλου προέλευσης έρευνες αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, αλλά και τη δημόσια υγεία. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους τρεις γονείς εμφανίζεται επιφυλακτικός σε σχέση με τον εμβολιασμό σε σχετική έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει κατακόρυφη αύξηση μέσα σε μία πενταετία των «καχύποπτων» γονέων: από 20% το 2006 σε πάνω από 30% το 2012.

Μεγάλη μείωση
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται σημαντική μείωση του αριθμού των παιδιών που κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα, όταν μόλις το 2011 καταγράφηκε επιδημία ιλαράς στη χώρα, με 112 κρούσματα μόνο στη Βότεια Ελλάδα, ενώ έξαρση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο κοκίτης!

Το αντιεμβολιαστικό λόμπι είναι τόσο ισχυρό, που μόνο στην Ευρώπη ένα εκατ. άτομα αρνούνται τη διενέργεια εμβολιασμών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών θα συρρικνωθούν περαιτέρω, με κίνδυνο την επανεμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα και η πολιομυελίτιδα.

Το θέμα του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» απασχολεί και το υπουργείο Υγείας, ενώ σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας αναζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πεισθεί η κοινή γνώμη ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.

«Υπάρχει μια διχογνωμία στους πολίτες, αν πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και αυτό πρέπει να το σταματήσουμε, καθώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας επιδημιολογίας, η οποία δεν είναι επιθυμητή. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τους παιδιάτρους, οι οποίοι παίρνουν κατευθύνσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η οποία γνωμοδοτεί για το ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας. Συνεπώς θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πρόληψη των παιδιών και των νέων μέσω των εμβολιασμών είναι πολύ σημαντική για τη μελλοντική υγεία στην ενήλικη ζωή», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, κ. Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, αναφερόμενη στο θέμα.

Ο παιδίατρος
Σύμφωνα με την κ. Μαρία Θεοδωρίδου, αντιπρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «το εμβόλιο είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που έχει συντελέσει στην πρόληψη και καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων και, επομένως είναι μεγάλο όφελος τα εμβόλια να γίνουν». Το άτομο το οποίο πρέπει να ενημερώνει τους γονείς, σημείωσε, είναι ο παιδίατρος.

Αναφερόμενη στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «δεν είναι καινούργιο. Κάθε εμβόλιο που έβγαινε από τον προηγούμενο και προ προηγούμενο αιώνα αντιμετώπιζε την αμφισβήτηση και τις επιφυλάξεις για την εφαρμογή του. Όμως η διαφορά είναι ότι πλέον τα μέσα δικτύωσης προσφέρουν πληροφορίες χωρίς ρυθμό, τις οποίες δέχονται οι νέοι γονείς, οι οποίοι δεν έχουν πλέον και την εμπειρία για το τι σημάνει ένα παλιό λοιμώδες νόσημα». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθεί αυτή η 'κερκόπορτα' στο τοίχος προστασίας με το αντιεμβολιαστικό κίνημα».

Καταλήγοντας, η υφυπουργός Υγείας τόνισε: «Δεν υφίσταται κανένας απολύτως κίνδυνος, όσον αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης».

Δωρεάν για όλους
Στοιχεία για τους εμβολιασμούς

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός γίνεται κάτω από την «ομπρέλα» του υπουργείου Υγείας δωρεάν και καλύπτει τους πάντες: τους ασφαλισμένους, τους ανασφάλιστους, όσους απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και τους άπορους, ώστε να μην υπάρχει κανείς αφρόντιστος.

Επιπλέον το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του που διανέμεται στα μαιευτήρια όλης της χώρας, συνιστά σε όλες τις μητέρες που γέννησαν να μεταβούν εντός δύο μηνών στον παιδίατρό τους ή στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή στα Δημοτικά Ιατρεία με τα βρέφη τους για τον απαραίτητο εμβολιασμό».

Οι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ειδικά για τον αντιφυματικό εμβολιασμό στα σχολεία, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμού για το έτος 2014-2015.

Επίσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν στους άπορους και στους ανασφάλιστους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, από τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία τους ΕΣΥ.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη άπορων και ανασφάλιστων παιδιών, έχει προβεί στη διενέργεια Ανοικτού Διεθνή Διαγωνισμού για την προμήθεια ορισμένων ειδών εμβολίων, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000. Ο εν λόγω διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας στις 8-10-2014, συνεδρίασε τρεις φορές με ημερήσια διάταξη την επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων και αναμένεται η σχετική γνωμοδότησή της.

Της Ελένης Πετροπούλου
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου