Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Με απομάκρυνση από τους γονείς τους απειλεί το Χονγκ Κονγκ έφηβους διαδηλωτές

Δύο έφηβοι στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να απομακρυνθούν από τις οικογένειές τους επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, που κατέκλυσαν την πόλη για περίπου δύο μήνες. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το αίτημα της αστυνομίας να αφαιρέσει την επιμέλεια από τους γονείς δύο 14χρονων, ενός αγοριού και μιας κοπέλας. 

Όπως αναφέρει στο Quartz η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Patricia Ho, η οποία εκπροσωπεί το αγόρι, στόχος των αρχών φαίνεται πως είναι να τρομάξουν τους γονείς των νεαρών διαδηλωτών που προσπαθούν να συνεχίσουν την αποστολή του "Κινήματος της Ομπρέλας". 

Τα αιτήματα για ανάδοχη οικογένεια, τα οποία μπορούν να γίνουν από την αστυνομία, κοινωνικούς λειτουργούς ή δικαστήρια, συνήθως αφορούν περιπτώσεις όπου τα παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως εγκατάλειψη, εμπλοκή σε πορνεία ή διακίνηση ναρκωτικών. Στις περιπτώσεις των δύο εφήβων όμως, η αστυνομία ισχυρίζεται ότι οι οι γονείς αδυνατούν να ασκήσουν σωστή κηδεμονία των παιδιών τους. 

Το αγόρι συνελήφθη τον Νοέμβριο κατά την εκκένωση ενός χώρου διαμαρτυρίας στο Kowloon και βρίσκεται στο σπίτι του, εν αναμονή της δίκης. Η κοπέλα συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες επειδή ζωγράφισε λουλούδια με κιμωλία σε μία σκάλα, η οποία είχε κάποτε γεμίσει με σημειώματα υποστήριξης των διαδηλώσεων. Αφότου πέρασε δύο βράδια σε σπίτι ανάδοχης φροντίδας, επέστρεψε στον πατέρα της και περιμένει την ακροαματική διαδικασία. Η ίδια δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ότι δεν μετανιώνει για τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις. 

Η εντολή για φροντίδα και προστασία, που ζητά η αστυνομία, εκτός από την απομάκρυνση του παιδιού από την οικογένειά του, μπορεί να ορίσει την αναγκαστική απαγόρευση της κυκλοφορίας ή τις επισκέψεις από κοινωνικό λειτουργό. Ήδη πάντως, διαδηλωτές και οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών εκφράζουν την υποστήριξή τους στις δύο οικογένειες.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου