Η εξάμηνη μελέτη επιδίωξε να καταχωρήσει κρυμμένες υπηρεσίες για το λεγόμενο «σκοτεινό δίκτυο» και να βρεθούν ποιες από αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφθούν πολλές ιστοσελίδες εμπορίας παράνομων ουσιών, αλλά κυρίως ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας. Δυστυχώς, από την έρευνα προέκυψε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτές τις σελίδες.
Το Tor (Τhe Onion Router) πρόκειται για ένα δίκτυο ανώνυμης περιήγησης, το οποίο επιτρέπει σε ανθρώπους να μπαίνουν στο διαδίκτυο χωρίς να αποκαλύπτουν τα ίχνη τους, γεγονός το οποίο ενθαρρύνει κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον Δόκτωρα Γκάρεθ Όουεν από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και τους συναδέλφους του, η επισκεψιμότητα στο Tor αποτελεί κατά μέσο όρο το 1,5% της γενικότερης καθημερινής κίνησης στο διαδίκτυο, ενώ εντός αυτού ανακαλύφθηκαν γύρω στα 80,000 απαγορευμένα site.
«Τις περισσότερες απαγορευμένες υπηρεσίες καταφέραμε να τις επισκεφθούμε μονάχα μια φορά, καθώς δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής», υποστήριξε ο Όουεν κατά την αποκάλυψη της έρευνάς του στο 31ο Συνέδριο Επικοινωνίας Χάους στο Ανόβερο.
Η έρευνα απέδειξε επίσης ότι οι περισσότερες κρυμμένες υπηρεσίες αφορούσαν την πώληση παράνομων ουσιών, ενώ ακόμα βρέθηκαν σελίδες μαύρης αγοράς, υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και όσα ασχολούνται με το εικονικό νόμισμα Bitcoin.
Όσον αφορά την παιδική βία, ο Όουεν υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι το Tor δεν διαθέτει πολλές συγκεκριμένες φωτογραφίες, οι χρήστες που τις επισκέπτονται οδηγούνται σε άλλες ίδιου περιεχομένου. Δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι το ποσοστό επισκεψιμότητας σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες ανέρχεται στο 75%!
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο ποσοστό είναι άνθρωποι και ποιο σε μηχανές. Απλώς δεν μπορούμε να ξέρουμε», δήλωσε
Ο Ρότζερ Ντίνγκντελάιν, ένας από τους δημιουργούς του Tor, επισήμανε ότι η μεθοδολογία της συγκεκριμένης έρευνας ενδείκνυται περισσότερο για δίκτυα που περιλαμβάνουν ιστοσελίδες με μεγάλη διάρκεια ζωής. Γι' αυτό αποδείχτηκε ότι ήταν δύσκολη υπόθεση να καταγραφούν στο Tor το ιστορικό των κινήσεων των επισκεπτών.
«Δίχως τη γνώση πόσων ιστοσελίδων αναζητήθηκαν και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε το ποσοστό των ιστοσελίδων βίας.
«Υπάρχουν σημαντικές χρήσεις για τις κρυφές υπηρεσίες, όπως όταν ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Facebook ή σε ανώνυμα blogs. Οι χρήσεις για τις κρυφές υπηρεσίες είναι καινούργιες και έχουν μεγάλες δυνατότητες», κατέληξε.
Πηγή: Σκάι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου