Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο μικρός φαρμακοποιός

Ένα μικρό βιβλιαράκι που μας μαθαίνει τη δουλειά ενός φαρμακοποιού είναι το βιβλίο «Ο μικρός φαρμακοποιός» σε κείμενο του Άρη Μαρινάκη και εικονοποίηση του Αλέξανδρου Σιγανού, των εκδόσεων Φαρμακευτικός Κόσμος. 

Αν και η πλοκή του είναι προβλέψιμη και γραμμένη με διδακτικό ύφος, παρουσιάζει με άμεσο, απλό και κατανοητό τρόπο όλα όσα κάνει (ή θα όφειλε να κάνει) ένας φαρμακοποιός καθημερινά. 

Πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί σχολικής ηλικίας. Ο μικρός Παναγιώτης θέλει πάρα πολύ να πάει στο φαρμακείο της μητέρας του για να δει τι ακριβώς κάνει εκεί. Άλλωστε, το φαρμακείο σαν χώρος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός για τα μικρά παιδιά με τα πολύχρωμα μπουκαλάκια και τα άπειρα φάρμακα πάνω στα ράφια. Η μαμά του τού εξηγεί ότι δεν μπορεί να αφήσει το σχολείο του. Ο μικρός όμως είναι αποφασισμένος να πάει και τελικά τα καταφέρνει... στον ύπνο του. Καθώς κοιμάται, ο μικρός φαρμακοποιός «μεταφέρεται» στο φαρμακείο του και αρχίζει να φροντίζει όσους έχουν ανάγκη από τη βοήθειά του: δίνει τα φάρμακα σε μια κυρία, περιποιείται μια μεγάλη γρατζουνιά ενός παιδιού, μετράει την πίεση του 80χρονου κυρ- Αλέκου, πηγαίνει φάρμακα στο σπίτι της κυρίας Μαρίας που δεν μπορεί πια να περπατήσει, βοηθά μια άνεργη κυρία δίνοντάς της φάρμακα με πίστωση, κάνει εμβόλιο γρίπης στον κύριο Κώστα, ψάχνει σε όλη την πόλη για να βρει το φάρμακο του μπαρμπα- Σταύρου που είναι σε έλλειψη, μαζεύει χρήματα για μια πολύτεκνη οικογένεια που απειλείται με έξωση, αποτρέπει μια μητέρα από το να δώσει αντιβίωση στην κόρη της για έναν απλό πονόλαιμο, δίνει δωρεάν φάρμακα στους φτωχούς φιλοξενούμενους ενός γηροκομείου, διαβάζει περιοδικά και βιβλία για να ξέρει τις εξελίξεις στην ιατρική και να μένει ενημερωμένος για τα νέα φάρμακα, δίνει τις πρώτες βοήθειες σε ένα αγοράκι που το χτυπάει αμάξι, υιοθετεί έναν αδέσποτο σκυλάκο... Μια γεμάτη μέρα που τον αφήνει χαρούμενο και πολύ περήφανο. Και όταν την άλλη μέρα ξυπνάει και καταλαβαίνει ότι όλα αυτά ήταν όνειρο, ξαφνιάζεται, αλλά δεν στεναχωριέται. Τώρα πια ξέρει τι κάνει ένας φαρμακοποιός και είναι σίγουρος ότι κάποια μέρα θα καταφέρει να πάει να βοηθήσει τη μαμά του στην πραγματικότητα. 

Ένα βιβλίο που αν και είναι γραμμένο για αρκετά ικανούς αναγνώστες, μάλλον θα ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας που δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το επάγγελμα του φαρμακοποιού και ενθουσιάζονται όταν βλέπουν μικρούς σε ρόλους ενηλίκων.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου