Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΗΠΑ: Τα άτομα με αναπηρία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα ενός βίαιου εγκλήματος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Μάιο του 2015 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (U.S Department of Justice’s Bureau of Justice Statistics) διαπράχθησαν περίπου 1,3 εκατομμύρια μη θανατηφόρα βίαια εγκλήματα με θύματα άτομα με αναπηρία το 2013. 

Γενικά, τα άτομα με αναπηρία είναι δύο φορές πιο πιθανό να βιώσουν βίαια εγκλήματα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Μέσα στον πληθυσμό των ατόμων με αναπηρία, τα άτομα με γνωστική αναπηρία (νοητική καθυστέρηση) ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έπεσαν θύματα βίαιου εγκλήματος και περίπου το 50 % των θυμάτων είχαν πολλαπλές αναπηρίες. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των εγκλημάτων σχετίζονταν με απλές επιθέσεις και στην συνέχεια έρχονταν οι aggravated επιθέσεις, οι ληστείες, οι βιασμοί και οι σεξουαλικές επιθέσεις. 

Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα της Εθνικής Έρευνας για τα Εγκλήματα και την θυματοποίηση (National Crime Victimization Survey), μια ετήσια μελέτη σε 90.000 νοικοκυριά για εγκλήματα που έχουν ή δεν έχουν δηλωθεί στις αρχές. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, λιγότερα από το 50 % των εγκλημάτων που αφορούσαν τα άτομα με αναπηρία δηλώθηκαν στην αστυνομία. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, τα άτομα που δεν δήλωσαν την επίθεση στην αστυνομία, ανέφεραν ότι το αντιμετώπισαν με κάποιο άλλο τρόπο, θεωρώντας είτε ότι το περισταστικό δεν ήταν αρκετά σημαντικό είτε ότι η αστυνομία δεν θα μπορούσε να βοηθήσει, μεταξύ των άλλων. 

Περίπου το ¼ των ατόμων με αναπηρία που δέχτηκαν επίθεση θεωρεί ότι στοχοποιήθηκε εξαιτίας της αναπηρίας του.

Απόδοση του άρθρου Crime Odds Double For Those With Disabilities της Michelle Diament

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου