Πολλοί γονείς συνηθίζουν να αφήνουν τα μωρά τους να κοιμούνται στο καροτσάκι, το καθισματάκι τους στο αυτοκίνητο ή σε κάποιο ανάλογο κάθισμα. Αυτό ίσως να μην είναι και η πιο σωστή πρακτική. Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν πως τα μωρά πρέπει να κοιμούνται μόνο στο κρεβατάκι τους.
Ερευνητές από Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιαμελέτησαν τα στοιχεία. Και τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά.
Σύμφωνα με την έκθεση του Δρ. Ερικ Μπάτρα και της ομάδας του αναφέρεται πως οι συσκευές στις οποίες οι γονείς δένουν τα μωρά για να μην πέσουν ή για να τα μεταφέρουν ενέχουν τον κίνδυνο στραγγαλισμού και ασφυξίας στον ύπνο τους.
Και μπορεί, όπως λένε και οι ειδικοί, τα ατυχήματα αυτά να είναι πολύ σπάνια, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν γίνονται.
Για αυτό τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται σε τέτοιου είδους συσκευές δίχως αδιάκοπη επίβλεψη, ώστε αν μετακινηθούν και μπλεχτούν στη ζώνη ή σφηνώσουν σε κάποιο σημείο το κεφαλάκι τους, να προλάβει ένας ενήλικος να τα απελευθερώσει.
Οι ειδικοί αναφέρουν στην επιθεώρηση «Journal of Pediatrics», πως από τον Απρίλιο 2004 έως και τον Δεκέμβριο του 2008 αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) των ΗΠΑ 47 περιπτώσεις θανάτου νηπίων που σχετίζονταν με συσκευές όπου κάθονται ή μεταφέρονται μωρά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου και τις νεκροψίες των παιδιών, ενώ συζήτησαν με τα μέλη των οικογενειών και τους μάρτυρες των συμβάντων. Σχεδόν όλα τα μωρά είχαν πεθάνει από ασφυξία ή στραγγαλισμό.
Τα δύο τρίτα είχαν πεθάνει σε καθισματάκια αυτοκινήτου, με τον στραγγαλισμό από έναν ιμάντα να προκαλεί το 52% από τους θανάτους σε αυτά.
Οι υπόλοιποι θάνατοι είχαν συμβεί σε σλινγκ, κρεμαστές κούνιες, ριλάξ και καρότσια.
Ο χρόνος που είχε μεσολαβήσει από τη στιγμή που τα μωρά εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανά από τον ενήλικο που ήταν μαζί τους έως τη στιγμή που βρέθηκαν νεκρά κυμαινόταν από 4 λεπτά έως 11 ώρες.
Όπως λέει ο Δρ Μπάτρα, «αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς είναι ότι τα καθισματάκια του αυτοκινήτου και όλες οι παρόμοιες συσκευές έχουν κατασκευαστεί για συγκεκριμένους λόγους και όχι ως κρεβάτια για τα μωρά» και προσθέτει πως «το γεγονός ότι υπάρχουν ιμάντες και μαλακά επιθέματα που προστατεύουν το μωρό από τα χτυπήματα και τις πτώσεις, δεν σημαίνει ότι οι συσκευές όπου κάθεται ή μεταφέρεται το μωρό προορίζονται για ύπνο δίχως συνεχή επίβλεψη από έναν ενήλικο».
Πηγή: www.healthview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου