Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Κατασκευή: Ουρανοξύστης λεπτής κινητικότητας

Τα παιχνίδια λεπτής κινητικότητας του εμπορίου απευθύνονται συνήθως σε παιδιά βρεφικής ηλικίας, έχουν μεγάλα κομμάτια και αποσκοπούν στο να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στα πρώτα βήματα του παιδιού. Πρόκειται για πολύχρωμα πλαστικά, ανθεκτικά παιχνίδια που, αν και ευχάριστα για την ηλικία στην οποία απευθύνονται, δεν είναι ελκυστικά και βοηθητικά για τα μεγαλύτερα παιδιά με προβλήματα λεπτής κινητικότητας και οπτικοκινητικού συντονισμού π.χ. παιδιά με νοητική καθυστέρηση, εγκεφαλική παράλυση. 

Το ευτύχημα είναι ότι τέτοιου είδους παιχνίδια για μικρά, αλλά και μεγάλα παιδιά μπορεί να τα φτιάξει κανείς μόνος του με απλά υλικά, τα οποία μολονότι καταστρέφονται πιο εύκολα από αυτά του εμπορίου, αντικαθίστανται – επιδιορθώνονται με πολύ μικρό ή ακόμα και μηδενικό κόστος. Έτσι, μπορεί κανείς να φτιάξει παιχνίδια με μεγαλύτερα ή μικρότερα κομμάτια, από διάφορα υλικά, προσαρμοσμένα όχι μόνο στις ανάγκες, αλλά και στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των παιδιών. 

Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι και ο ουρανοξύστης λεπτής κινητικότητας που φτιάχτηκε για μαθητή 9 ετών με εγκεφαλική παράλυση, ο οποίος λατρεύει τα κτίρια. Το παιδί καλείται να πιάσει τις μπατονέτες και να τις ρίξει μέσα στην τρύπα στην σκεπή του ουρανοξύστη. 

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλώσιμα, άχρηστα υλικά: ένα πλαστικό καπάκι από γάλα, ένας σκληρός χάρτινος κύλινδρος (από τελειωμένο χαρτί περιτυλίγματος), ένα αυτοκόλλητο άσπρο χαρτί, ένας μαύρος χοντρός μαρκαδόρος και 10-15 μπατονέτες. Από εργαλεία χρησιμοποιήθηκε ένα κοπίδι. 



Βήματα:

- Ζωγραφίζουμε με τον μαρκαδόρο πάνω στο άσπρο αυτοκόλλητο χαρτί παράθυρα και μια πόρτα. 

- Κολλάμε το άσπρο αυτοκόλλητο πάνω στον σκληρό κύλινδρο.

- Φτιάχνουμε με το κοπίδι μια μικρή τρύπα στο πλαστικό καπάκι, τέτοιου μεγέθους ώστε να χωράει μια μπατονέτα. 

- Τοποθετούμε το καπάκι πάνω στον κύλινδρο, σαν σκεπή. 

Για να στέκεται όρθιος ο ουρανοξύστης χωρίς να τον κρατάει κάποιος, μπορείτε να πάρετε ένα κουτί και να κάνετε μια τρύπα στο καπάκι του, ακριβώς στις διαστάσεις του κυλίνδρου και να τον βάλετε μέσα. 

Για την φύλαξη των μπατονετών, πάρτε ένα διαφανές σακουλάκι που κλείνει επάνω και τοποθετήστε το στο τέλος μέσα στον κύλινδρο για να μην χαθεί. 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου