Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Οι θερινές ξεναγήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκίνησαν – Ένα σπουδαίο δώρο για τα παιδιά

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το άνοιγμα του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου για το κοινό για το καλοκαίρι του 2015.

Οι ξεναγήσεις διακρίνονται σε πρωινές και βραδινές και ξεκινούν με επίσκεψη στο κτίριο Σίνα, το οποίο θεμελιώθηκε το 1842, και όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου με πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων του 18ου και 19ου αιώνα. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται επίσης εκτεθειμένα μερικά από τα πρώτα επιστημονικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα σε θέματα αστρονομίας, μετεωρολογίας και σεισμολογίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Επιπλέον οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το τηλεσκόπιο Δωρίδη, στο λόφο των Νυμφών, αλλά και στο Μεσημβρινό Τηλεσκόπιο Συγγρού το οποίο καθόριζε την ώρα Ελλάδος από το 1902 έως το 1964.

Το πρόγραμμα για το κοινό είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 5 ετών.

Το κόστος ξεναγήσεων είναι 5€ για ενήλικες, 2.5€ για παιδιά και φοιτητές και δωρεάν για ανέργους (με επίδειξη κάρτας ανεργίας) και ΑΜΕΑ.

Οι πρωινές ξεναγήσεις γίνονται κάθε εργάσιμη ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Υπάρχουν επτά πρωινές ξεναγήσεις διάρκειας 90 λεπτών. Ξεκινούν, με τη συνοδεία εξειδικευμένου αστρονόμου, από την είσοδο στους κήπους του Αστεροσκοπείου κάθε μισή ώρα από τις 10:00 έως και τις 13:00.



Οι βραδινές ξεναγήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη καιρού επιτρέποντος, γίνονται σε ομάδες με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, περίπου 40 άτομα η κάθε ομάδα. Δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων και τηρείται σειρά προτεραιότητας μέχρι την πλήρωση των διαθέσιμων θέσεων. Οι ημέρες των βραδινών ξεναγήσεων παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί. Οι ώρες έναρξης των ξεναγήσεων είναι 20:15 και 21:15. Συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται 15 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε ξενάγησης.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο 210-3490104 από τις 10:00 μέχρι 14:00, αλλά και μέσω e-mail στο visitorcenter@noa.gr

Σε περιπτώσεις έντονων καιρικών συνθηκών, οι προγραμματισμένες ξεναγήσεις μπορεί να ακυρωθούν.


Επιπλέον των παραπάνω προγραμματισμένων ημερομηνιών υπάρχει δυνατότητα βραδινών ξεναγήσεων για οργανωμένες ομάδες άνω των 25 κατόπιν συνεννόησης, και σε γλώσσες εκτός της ελληνικής και αγγλικής. Αυτές περιλαμβάνουν και νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, καιρού επιτρέποντος.

Για να επισκεφθείτε το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (σταθμός Θησείο) ή το Μετρό (σταθμός Μοναστηράκι) και μετά από δέκα λεπτά πεζοπορία θα βρεθείτε στην κορυφή του Λόφου Νυμφών. Το Κέντρο διαθέτει περιορισμένο χώρο στάθμευσης. Η είσοδος είναι από τις οδούς “Πνυκός” ή “Ωτρυνέων”, ενώ μόνο ένα τμήμα της οδού “Αποστόλου Παύλου” είναι ανοιχτή για τα οχήματα.

Πηγή: Infokids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου