Τα σχολεία σε λίγες ημέρες κλείνουν και επίσημα για τις θερινές διακοπές. Αν ψάχνετε λύσεις και προτάσεις για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών της Θεσσαλονίκης ανά δήμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διαβάσετε αυτό το άρθρο και επιλέξτε την καλύτερη επιλογή για το παιδί σας.
Φυσικά, καλοκαιράκι σημαίνει πολλές ώρες στην εξοχή ή σε παιδικές χαρές και, παρά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ο ήλιος και η αντηλιά κουράζουν τα μάτια μας, με αποτέλεσμα το καπέλο, το αντηλιακό και τα γυαλιά ηλίου να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας.
Το παιδί σας αρνείται πεισματικά να βάλει αντηλιακό; Δεν είναι το μόνο. Δείτε το βιντεάκι με την ιδέα που είχε μια σχετική εταιρεία για να κάνει τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να φορούν το αντηλιακό τους κάθε φορά που βρίσκονται στην παραλία.
Από ποια ηλικία, όμως, μπορούν τα παιδιά σας να φορούν γυαλιά ηλίου και τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά τους; Φυσικά, ρωτάτε πρώτα τον/την παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί και, εφόσον, χρειαστεί ή σας παραπέμψει, τον/την παιδοφθαλμίατρο. Στα παιδιά των "terrible twos" είναι πολυ πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωποι/ες με αρνήσεις, αντιδράσεις και όλα εκείνα τα "υπέροχα" ξεσπάσματα που τα μικρά μας αποφασίζουν να έχουν την πιο (α)κατάλληλη στιγμή.
Και μια και μιλάμε για την προστασία της υγείας, μην ξεχνάμε και τα λάθη που κάνουμε εμείς. Δείτε μια εκπομπή μαγειρικής που θα σας πείσει ότι το καλοκαίρι δεν αφήνουμε ούτε λεπτό παιδιά και ζωάκια στο αυτοκίνητο! Γιατί αν μια πίτσα καίγεται σε 30 λεπτά, μια ζωούλα τι κάνει;
«Τι κακό μπορεί να κάνει ένα κουτάκι ανθρακούχο αναψυκτικό;» λέμε συχνά όταν καταφεύγουμε – μικροί και μεγάλοι – σε αυτά για να «δροσιστούμε». Για να μάθετε πόσο ασφαλή είναι τα αναψυκτικά που καταναλώνουμε ολοένα και περισσότερο εμείς και τα παιδιά μας και πόσο επηρεάζουν την ηπατική μας λειτουργία, αξίζει να δείτε το άρθρο στο in.gr, σύμφωνα με το οποίο, αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Hepatology, υποστηρίζει ότι "η κατανάλωση δύο ανθρακούχων αναψυκτικών την ημέρα ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου".
Στον τομέα της υγείας, πολύ ενδιαφέρον είναι το άρθρο για τον βήχα των παιδιών, τους διάφορους τύπους του και τι μπορεί να σημαίνει σε κάθε περίπτωση. Διαβάστε το προσεκτικά και θα ανακαλύψετε πράγματα που δεν μπορούσατε να φανταστείτε, αλλά και πόσο λανθασμένη είναι η τακτική μας να δίνουμε αμέσως – και χωρίς συμβουλή γιατρού- αντιβηχικού.
Όσο αφορά την τεχνολογία και τον ρόλο της στη βελτίωση της καθημερινής μας ζωή, αξίζει να διαβάσετε για το πρώτο τεχνητό πόδι που προσομοιώνει την αίσθηση της αφής στο χαμένο άκρο που παρουσιάστηκε από ερευνητές στη Βιέννη.
“Έτσι είναι η ζωή” λέει κεφάτα ένας 25 χρονος από την Καλαμαριά που έχει χάσει μετά από ατύχημα την ικανότητα κίνησης στα κάτω άκρα και κινείται με αμαξίδιο. Κάνει γκράφιτι, βγαίνει για καφέ, τελειώνει το μεταπτυχιακό του και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις τους για τη ζωή του, τη φιλία και την ανάγκη σεβασμού για όλους τους ανθρώπους… Μια πολύ όμορφη συνέντευξη, που αν και με μερικούς γλωσσικούς όρους του συνεντευκτή μπορεί να ενοχλεί όσους δεν αντιμετωπίζουν την αναπηρία σαν ηρωική κατάσταση ή καταστροφή, αξίζει να διαβαστεί για να δει κανείς τις φρέσκιες απόψεις του πρωταγωνιστή της.
Στις ευχάριστες ειδήσεις της ημέρας ανήκει η αναγνώριση της ανάγκης δημιουργίας μονάδας αιμοκάθαρσης παίδων στη Μακεδονία από τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλής που δεσμεύθηκε για την ενίσχυση της ΜΕΘ Παίδων του «Ιπποκρατείου». Ας ελπίζουμε ότι όντως θα πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές και δεν θα μείνουν για άλλη μια φορά λόγια του αέρα.
Χθες ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσε κανείς να συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο "Μέτρων ανακούφισης ΑΜΕΑ..." και η ΕΣΑΜΕΑ χαρακτηρίζει ήδη θετική την κατεύθυνση στην οποία κινείται το σχέδιο νόμου.
Όσο αφορά τη νομοθεσία και την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, Κύπρος και Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Τοποθέτηση του εκπροσώπου του Συνδέσμου Μυοπαθών στην κυπριακή Βουλή, προκάλεσε έντονο προβληματισμό αφού περιέγραφε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα εφτά παιδιά με κινητικές κυρίως αναπηρίες, τα οποία φοιτούν στις μεγάλες τάξεις του Λυκείου. Λόγω έλλειψης προσβάσιμων δομών τα παιδιά αυτά φοιτούν αναγκαστικά σε ιδιωτικά σχολεία, τα οποία όμως δεν τους παρέχουν συνοδούς. Το κενό στην νομοθεσία σχετικά με το θέμα των συνοδών πρόκειται να λυθεί, αλλά όχι την επόμενη χρονιά, στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στις οικογένειες των παιδιών.
Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό που κάνει το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας ενα από τα καλύτερα του κόσμου, ήρθε η ώρα να το μάθετε. Συνάδελφος εκπαιδευτικός επισκέφτηκε τη Φινλανδία στα πλαίσια του προγράμματος ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης Comenius και δημιούργησε ένα πολύ κατατοπιστικό βιντεάκι από το δημόσιο σχολείο Juvanpuiston Koulu στην περιοχή Espoo, σε απόσταση αναπνοής από το Ελσίνκι.
Φυσικά, σε άλλα μέρη του κόσμου, όχι τόσο μακρινά όσο νομίζουμε, τα παιδιά και κυρίως τα κορίτσια αντιμετωπίζουν μία διαφορετική πραγματικότητα, πολύ μακριά από τη σχολική ζωή. Πόσο μπορεί να κοστίζει η ζωή ενός κοριτσιού; Ακόμα και ένα πακέτο τσιγάρα σύμφωνα με τους Τζιχαντιστές, τους μαχητές του ISIS. Ενημερωθείτε για τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα και την σεξουαλική βία που υφίστανται τα νεαρά κορίτσια της περιοχής.
Τέλος, για όσους μένετε Θεσσαλονίκη αξίζει να δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων της κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης νέων της "ΑΡΣΙΣ", που παρουσιάζει το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιουνίου ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους με ποικιλία δραστηριοτήτων. Η γιορτή συνεχίζεται και το απόγευμα της Κυριακής με την Μπουγάδα Αγάπης.
Καλή σας ημέρα!
Αγγέλου - Κέντρο Εξατομικευμένης Αγωγής (ΚΕΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου