Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Νικώντας τα συμπτώματα του αυτισμού με... ένα πιάνο!

Μια Αυστραλή «γιαγιά» αλλάζει τις ζωές των μαθητών της με ένα πιάνο και πολλή αγάπη για τη μουσική. Το ιδιαίτερο είναι ότι οι μαθητές της είναι παιδιά και έφηβοι με Διαταραχή στο φάσμα του Αυτισμού, οι περισσότεροι από τους οποίους αντιμετωπίζουν σοβαρές γνωστικές, επικοινωνιακές και συμπεριφορικές δυσκολίες.
Η Daphne Proietto, όμως, μέσα από τα μαθήματα πιάνου που παραδίδει δωρεάν, τους βοηθά να βρουν τον εαυτό τους και το δρόμο τους προς τον κόσμο. Παιδιά με έντονες στερεοτυπικές κινήσεις, τις σταματούν για να παίξουν πιάνο, παιδιά χωρίς προφορικό λόγο επικοινωνούν τα συναισθήματά τους μέσω των νοτών, παιδιά «φυλακισμένα» σε μια καθημερινότητα χωρίς νόημα βρίσκουν χαρά, παιδιά που δεν κάνουν βλεμματική επαφή καταφέρνουν και παίζουν μουσικά κομμάτια σε κοινό... Μικρά θαύματα για τα παιδιά (και τις οικογένειές τους) που θεωρούν την ηλικιωμένη δασκάλα «δώρο». Κάθεται δίπλα τους ή τα παίρνει στην αγκαλιά της και με υπομονή και εφευρετικότητα διδάσκει το ένα κομμάτι μετά το άλλο, με αγάπη και σεβασμό, ενώ οι γονείς τους κάθονται λίγο παραπέρα 

Δείτε το βίντεο με την εκπληκτική προσπάθεια αυτής της γυναίκας, μάθετε για τις δυσκολίες που έχουν τα άτομα με Διαταραχή στο φάσμα του Αυτισμού στη μουσική και στην εκμάθηση μουσικών οργάνων και γνωρίστε τη δύναμη της μουσικής στη διαμόρφωση του εγκεφάλου.



Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου