Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Τα παιδιά θυμούνται τα ψέμματα των γονιών τους

"Φάε το φαγητό σου γιατί θα έρθει ο μπαμπούλας να σε πάρει". Μικρά ψέμματα σαν κι αυτό που λένε συνέχεια οι γονείς στα μικρά παιδιά τους μπορεί να μην είναι και τόσο αθώα. Έρευνα Αμερικανών και Καναδών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά δεν ξεχνούν ποτέ αυτά τα ψέμματα και χάνουν αργότερα, έστω και υποσυνείδητα την εμπιστοσύνη στους γονείς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά εξέτασαν μια ομάδα φοιτητών και τον γονιό καθενός εξ αυτών. Ζήτησαν από τους φοιτητές να θυμηθούν ψέματα που τους είπαν κατά την παιδική ηλικία τους. Το 88% θυμήθηκε περισσότερα από ένα.
Μετά ρώτησαν και τους γονείς. Το 78% από αυτούς παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στα παιδιά τους. Και μάλιστα, οι περισσότεροι, για εγωιστικούς λόγους. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Μoral Εducation» και δείχνουν πως όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν τα ψέματα αυτά στη συνέχεια, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους γονείς τους.

Βέβαια υπάρχουν και τα θετικά. Όπως λένε οι επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Gale Hayman και Δρ. Diem Luu «το να καταλάβεις ότι οι γονείς λένε ψέματα, βοηθάει στην ανάπτυξη του σκεπτικισμού, πράγμα που έχει ουσιαστική σημασία για να διαμορφώσει το παιδί κριτικό πνεύμα».

Ο Κανγκ Λι, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για το Παιδί του Πανεπιστημίου του Τορόντο, είπε πως το 79% των παιδιών είπε ότι είχε ακούσει τους γονείς να λένε ότι είναι κακό να λες ψέματα. Μόνο 21% είπαν ότι είχαν με τους γονείς τους έναν έντιμο διάλογο κατά τον οποίο τους εξηγήθηκε ότι μερικές μισές αλήθειες είναι αποδεκτές.

Πηγή: Healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου