Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ινδία: 13χρονη γράφει επιστολή παρακαλώντας να μην παντρευτεί

Ένα 13χρονο κορίτσι στην Ινδία έστειλε γράμμα στο διευθυντή του σχολείου της, παρακαλώντας τον να τη σώσει από τον επερχόμενο γάμο της.

Σύμφωνα με τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, η μαθήτρια, που ονομάζεται Duli Hembrom, στράφηκε στο διευθυντή του σχολείου αφού απέτυχε να πείσει τους γονείς της. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου προσπάθησε με κάθε τρόπο να σταματήσει το γάμο και γι' αυτό έστειλε το γράμμα του μικρού κοριτσιού στην εφημερίδα India Times, με την ελπίδα ότι η δημόσια προβολή θα ενεργοποιήσει το συναίσθημα των γονιών της.

«Δεν θέλω να παντρευτώ. Ένας τόσο πρόωρος γάμος δε θα επιτρέψει την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο», ανέφερε στην επιστολή της, προσθέτοντας ότι είχε πάρει όρκο να μην παντρευτεί πριν τα 18 και ότι δε θέλει να γίνει παιδί-νύφη.

Ο πατέρας του κοριτσιού, Lachhu Hembrom, δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το γάμο, γιατί θεωρεί ότι αν μεγαλώσει περισσότερο δε θα μπορεί να παντρευτεί.

Όπως δείχνουν στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής ένωσης, η Jharkhand, η πολιτεία όπου ζει η μικρή Duli, είναι μια από τις χειρότερες περιοχές στην Ινδία, σχετικά με τους παιδικούς γάμους, με περισσότερο από 40% των γυναικών να παντρεύεται πριν τα 18 έτη. Παράλληλα, σε ολόκληρη τη χώρα το ποσοστό αγγίζει το 18%.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), δήλωσε ότι η πράξη αυτή, που είναι διαδεδομένη στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου υπάρχει φτώχεια και ανισότητα των φύλων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι παιδικοί γάμοι απειλούν τη ζωή και την υγεία των κοριτσιών και περιορίζουν και τις μελλοντικές προοπτικές τους. Τα κορίτσια πιέζονται σε γάμο, ενώ οι εφηβικές εγκυμοσύνες αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, οι οποίες είναι η κύρια αιτία θανάτου των κοριτσιών», δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου.

Παρόλο που η Ινδία έχει ποινικοποιήσει τους γάμους παιδιών, είναι ελάχιστες οι δικαστικές αγωγές εναντίον τέτοιων υποθέσεων που έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου