Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Θεραπεία και... μόδα το βρεφικό μασάζ

Μετά το μασάζ για τους μεγάλους, ήρθε το μασάζ για τα βρέφη! Σε νέα μόδα τείνει να εξελιχθεί το βρεφικό μασάζ που υπόσχεται ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι στους μεγάλους. Μάλιστα, πολλές ευαισθητοποιημένες μητέρες προσφέρουν τις συνεδρίες βρεφικού μασάζ ως δώρο σε φίλες τους μόλις βγουν από το μαιευτήριο αντί για προίκα μωρού! Οπως λένε οι ειδικοί, τα οφέλη από το μασάζ στα βρέφη είναι πολλαπλάσια, καθώς ανακουφίζει τα παιδιά από πολλές ενοχλήσεις, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στο δέσιμο με τους γονείς του.

«Οταν ο Βαγγέλης ήταν 4 μηνών είχε διάφορους πόνους, όπως συμβαίνει στα μωρά. Αυτό του προκαλούσε ένταση κι εμείς, ως γονείς, ανησυχούσαμε. Αναζητώντας τρόπο για να το βοηθήσουμε να χαλαρώσει από τους πόνους και τις μυϊκές εντάσεις και να νιώσει καλύτερα, ανακαλύψαμε ότι το βρεφικό μασάζ, όταν γίνεται σωστά, βοηθάει το μωρό να κοιμάται καλύτερα και να ανακουφίζεται από πολλές ενοχλήσεις. Μαθαίνει όμως και στο γονιό να χαλαρώνει μαζί με το μωρό του», περιγράφει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» η Κίκα Μπουρίτα, μια νέα μητέρα, η οποία αφού παρακολούθησε μαθήματα βρεφικού μασάζ και αξιοποίησε τις γνώσεις που πήρε στο μωρό της, συνεχίζει να τις εφαρμόζει στο 2,5 ετών πλέον αγοράκι της. Οπως λέει, οι συνεδρίες βρεφικού μασάζ, που «έφτασαν» πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και εξελίσσονται σε... μόδα είναι κάτι παραπάνω από τάση, καθώς αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμες για μια νέα μητέρα και για το μωρό της. «Επιπλέον, είναι και μια ωραία ιδέα για δώρο σε νέους γονείς. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα», αναφέρει η κ. Μπουρίτα.

Μασάζ με ευεργετικές επιδράσεις

Το βρεφικό μασάζ δεν αποτελεί μόνο μια δημιουργική και διασκεδαστική δραστηριότητα, αλλά και έναν τρόπο να χαλάρωσης, που δρα ευεργετικά τόσο στο μωρό όσο και στο γονιό, όπως δείχνουν έρευνες στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, τόσο στην πράξη όσο και στη θεωρία, βρισκόμαστε σε... εμβρυϊκό στάδιο, αφού το βρεφικό μασάζ κάνει τα βήματά του μόλις τα τελευταία δυο χρόνια, όπως επισημαίνει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» η ψυχολόγος υγείας- ψυχοθεραπεύτρια, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ για πρόωρα και τελειόμηνα μωρά από την Διεθνή Ενωση Βρεφικού Μασάζ- IAIM Πένη Χατζηβαλσαμά.

«Το βρεφικό μασάζ βοηθά το μωρό να κοιμάται καλύτερα και περισσότερο, απαλύνει τους κοιλιακούς πόνους από αέρια και κολικούς, ανακουφίζει από μυϊκές εντάσεις και πόνους δοντιών. Επιπλέον, τονώνει τη νευρολογική και μυοσκελετική ανάπτυξη του μωρού, μειώνει τις ορμόνες του στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα», υπογραμμίζει.

«Μυημένη» η ίδια στην τέχνη του βρεφικού μασάζ, υποστηρίζει ότι η δύναμη του αγγίγματος ενισχύει την υγεία. «Η έρευνα και η κλινική εμπειρία έχουν δείξει ότι το βρεφικό μασάζ έχει θετικά αποτελέσματα στη σωματική αλλά και στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και υγεία του μωρού. Το βλέπω και εγώ καθημερινά, παραδίδοντας μαθήματα βρεφικού μασάζ σε γονείς και μωράκια», τονίζει η κ. Χατζηβαλσαμά.

Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη του βρεφικού μασάζ, όπως προσθέτει, είναι ότι και ο γονιός μαθαίνει να χαλαρώνει μαζί με το μωρό του και διαμορφώνεται ένας ισχυρός δεσμός αγάπης και εμπιστοσύνης.

Πώς γίνονται τα μαθήματα

Τα μαθήματα βρεφικού μασάζ απευθύνονται σε γονείς και μωράκια ηλικίας από 0 έως 12 μηνών και συνήθως είναι ατομικά ή ομαδικά, ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού.

«Η εκπαιδεύτρια κάνει μασάζ σε εκπαιδευτική κούκλα, ενώ οι γονείς μαθαίνουν πώς να κάνουν μαλάξεις στο μωράκι τους. Οι γνώσεις που αποκτά ο γονιός, ωστόσο, είναι χρήσιμες και μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Εφαρμόζοντάς τις όσο μεγαλώνει, βλέπουμε τις θετικές επιδράσεις στο παιδί αλλά και τις ορμόνες του στρες να πέφτουν στους γονείς. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ το βρεφικό μασάζ συστήνεται όχι μόνο στις μητέρες με επιλόχεια κατάθλιψη αλλά και σε εκείνες που είχαν κατάθλιψη πριν από τη γέννα», διευκρινίζει η κ. Χατζηβαλσαμά.

Στις συνεδρίες των μαθημάτων, συνδυάζονται η θεωρητική εκμάθηση και η πρακτική εξάσκηση και διδάσκονται μαλάξεις για όλο το σώμα, δηλαδή πόδια, κοιλιά, στήθος, χέρια, πρόσωπο και πλάτη, αλλά και για ειδικές συνθήκες όπως είναι οι κολικοί. Οι γονείς ενημερώνονται για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους και συμμετέχουν σε συζήτηση για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να μάθουν από αυτές.

Ιδιαίτερα ωφέλιμο για πρόωρα μωρά

Στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η κ. Χατζηβαλσαμά μελετά την επίδραση του μασάζ στην ανάπτυξη των πρόωρων νεογνών αλλά και στο «δέσιμο» που αναπτύσσεται με τους γονείς. Ερευνες στο εξωτερικό, όπως εξηγεί, έχουν δείξει ότι το βρεφικό μασάζ βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού και συμβάλει στην καλύτερη σταθεροποίηση των νεογνών ώστε να πάρουν πιο γρήγορα εξιτήριο.

Όπως φαίνεται από τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη με δείγμα μητέρες οι οποίες γεννούν πρόωρα και τα μωρά τους νοσηλεύονται στη νεογνολογική κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς φοβούνται να αγγίξουν τα μωρά τους στη θερμοκοιτίδα. «Με τη στάση αυτή, χάνουν πολλά τόσο οι γονείς όσο και τα μωρά. Διότι τα μωρά, ακόμα και με το χάδι της μητέρας τους αναγνωρίζουν τη μυρωδιά του αμνιακού σάκου και αυτό τα ηρεμεί. Επιπλέον, όταν με το άγγιγμα στην αγκαλιά της μητέρας ακούν το χτύπο της καρδιάς της, τότε αισθάνονται την ασφάλεια της μαμάς. Ακόμη και το απλό άγγιγμα είναι εξαιρετικό. Φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι όταν η μητέρα ‘’περικλείει’’ το μωρό κάνοντας... προσομοίωση της μήτρας», τονίζει η κ. Χατζηβαλσαμά. Σύμφωνα με την ίδια, στις μονάδες εντατικής νεογνών, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, το βρεφικό μασάζ εφαρμόζεται συστηματικά με συγκεκριμένα πρωτόκολλα για μασάζ στο πρόσωπο και στο σώμα, ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού.

Ρεπορτάζ: Μαρία Λίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου