Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Οι γονείς παιδιών με αυτισμό και το ενδεχόμενο διαζυγίου

Οι γονείς είναι σε γενικές γραμμές πιο πιθανό να χωρίσουν όταν τα παιδιά τους είναι μικρά σε ηλικία. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γονείς παιδιών με αυτισμό εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα για διαζύγιο και τα επόμενα χρόνια, όταν το παιδί τους είναι έφηβος ή ενήλικας. Σε μια διαχρονική μελέτη εξετάστηκαν οι γονείς 406 ατόμων με αυτισμό και 406 ατόμων χωρίς αυτισμό (τυπικά αναπτυσσόμενα άτομα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα διαζυγίου ήταν η ίδια και για τις δύο ομάδες περίπου μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Μετά την ηλικία των 8 ετών, όμως, οι δύο ομάδες έδειξαν να διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal Of Family Psychology οι γονείς των τυπικώς αναπτυσσόμενων παιδιών εμφάνιζαν μικρότερη πιθανότητα διαζυγίου, ενώ οι γονείς παιδιών με αυτισμό εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο χωρισμού. Συνήθως, αν το ζευγάρι καταφέρει και επιβιώσει τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, στη συνέχεια υπάρχει λιγότερη πίεση στο γάμο καθώς η ανατροφή των παιδιών γίνεται με το πέρασμα των χρόνων και καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν λιγότερο απαιτητική, εξηγεί η Sigan Hartley, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών ερευνών του Πανεπιστημίου του Wisconsin και επικεφαλής συγγραφέας της αναφερόμενης μελέτης. 

Ωστόσο, οι γονείς των παιδιών με αυτισμό συχνά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους ακόμα και όταν αυτα ενηλικιωθούν, με αποτέλεσμα η ένταση και η πίεση στο ζευγάρι να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 

H Hartley και οι συνάδελφοί της, παρακολούθησαν οικογένειες με παιδιά ηλικίας 14-57 ετών για το χρονικό διάστημα 1998 ως 2004. Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γονείς παιδιών με αυτισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο με την πάροδο των χρόνων σε σύγκριση με τους γονείς τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών (23% ένανtι 14%). 

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται σε εντίθεση και με τη γενική πεποίθηση που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ότι στα ζευγάρια που έχουν παιδί στο φάσμα του αυτισμού παρατηρείται ποσοστό διαζυγίου 80%. Ωστόσο, παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα από αυτή που αντανακλάται σε μια άλλη μελέτη για τον αυτισμό και το διαζύγιο που διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Kennedy Krieger και παρουσιάστηκε τον Μάιο. Αυτή η μελέτη κατέληξε ότι οι δύο ομάδες έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες διαζυγίου, με το 64% των παιδιών με αυτισμό να έχουν παντρεμένους (μη διαζευγμένους) γονείς σε σύγκριση με το 65% των τυπικώς αναπτυσσόμενων παιδιών. Η Hartley εξηγεί ότι ο λόγος για τα φαινομενικά διαφορετικά αποτελέσματα μπορεί να βρίσκεται στις ηλικιακές ομάδες που μελετήθηκαν. Η έρευνα στο Kennedy Krieger επικεντρώθηκε σε παιδιά ηλικίας 3-17 ετών, ενώ πολλά από τα ζευγάρια στη μελέτη της Hartley είχαν παιδιά 30-40 ετών. 

Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών παραμένουν παντρεμένοι (μη χωρισμένοι), είτε έχουν τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά, είτε παιδιά με διαταραχή στο φάσμα του Αυτισμού. 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου