Η Φαρίντα Μπεντουέι διαγνώστηκε με εγκεφαλική παράλυση, μία σοβαρή νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τις κινητικές λειτουργίες, όταν ήταν μόλις 10 ημερών. Από τη στιγμή που άρχισε να καταλαβαίνει τον εαυτό της, αρνήθηκε να αφήσει την πάθησή της να επηρεάσει τη ζωή της. Στην εφηβεία της ανέπτυξε ένα έντονο πάθος για τους Η/Υ, έγινε μηχανικός λογισμικού και στα 36 της σήμερα είναι μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Αφρικής.
Συνιδρύτρια και τεχνική διευθύντρια της εταιρίας λογισμικού Logiciel, το 2013 ψηφίστηκε από το περιοδικό «CEO Magazine» ως η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο χρηματοπιστωτικό τομέα της «μαύρης ηπείρου». Και αυτό είναι μόνο η αρχή, λένε εκείνοι που την ξέρουν καλά. Την ιστορία της ανέδειξε το «African Voices», μια εβδομαδιαία εκπομπή του CNN.
Η αναπηρία δεν σημαίνει μειονέκτημα. Και η Φαρίντα από τη Γκάνα, ιδιοφυΐα των Η/Υ, είναι ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα γι’ αυτό. Γεννήθηκε το 1979 και η παιδική της ηλικία ήταν σχεδόν… νομαδική, καθώς ο πατέρας της εργαζόταν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ και μετακινούνταν διαρκώς, από τις Μικρές Αντίλες και τη Γρενάδα μέχρι τη Βρετανία. Η Φαρίντα έκανε μαθήματα στο σπίτι μέχρι τα 12 και όταν στη συνέχεια πήγε σχολείο, οι καθηγητές μαζί με τους γονείς της διαπίστωσαν την αγάπη της για την τεχνολογία και την έγραψαν σε ένα κέντρο πληροφορικής.
«Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι συμμαθητές μου αναρωτήθηκαν τι έκανα μαζί τους. Μου άρεσε η ιδέα της επίλυσης προβλημάτων. Και κάπως έτσι άρχισα την καριέρα μου ως μηχανικός λογισμικού» λέει. Συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία, ανέπτυξε ένα λογισμικό μικρο-χρηματοδότησης που χρησιμοποιείται πλέον από 130 εταιρίες σε όλη τη χώρα και έγινε πρότυπο όχι μόνο για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες, αλλά και για τις γυναίκες.
Στο ημιαυτοβιογραφικό βιβλίο της «Ο Ορισμός Ενός Θαύματος»… ξεναγεί τους αναγνώστες στο θαύμα της ζωής της Ζάρα, του alter ego της, ενός 8χρονου κοριτσιού που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση…
«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να κάνει ένα παιδί με προβλήματα και ιδιαίτερες ικανότητες, αν του διαθέσει κανείς τους κατάλληλους πόρους» συμβουλεύει τους γονείς.
Πηγή: e-typos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου