Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Πότε να κρατήσουμε το παιδί στο σπίτι

Της Ελένης Δασκαλάκη στο CapitalHealth

Μια ίωση ή ένα κρυολόγημα είναι συνηθισμένοι λόγοι απουσίας του παιδιού από το σχολείο. Πόσες μέρες όμως αναμένεται να κρατήσει ο κύκλος της ίωσης και πόσο κρατάμε το παιδί στο σπίτι, για τη δική του ασφάλεια και των συμμαθητών του;

Πυρετός

Συνήθως μια ίωση που προκαλεί πυρετό διαρκεί από 2 μέχρι 5 μέρες. Ο γενικός κανόνας τόσο για τις ιώσεις όσο και άλλες περιπτώσεις που το παιδί θα κάνει πυρετό είναι να παραμείνει στο σπίτι. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στο σχολείο μόνο μετά από ένα 24ωρο πλήρους απυρεξίας, που δεν θα παρουσιάζει δηλαδή ούτε δέκατα.

Γρίπη

Συνήθως η γρίπη συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, έντονα συμπτώματα (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) και αδυναμία. Εφόσον δεν προκαλέσει επιπλοκές, μετά από ένα ή δυο 24ωρα απυρεξίας το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.

Γαστρεντερίτιδες

Είτε πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις είτε για μικροβιακές π.χ. σαλμονέλα, το παιδί πρέπει να παραμείνει κάποιες μέρες στο σπίτι, ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Συνήθως στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματα και να ανακτήσει το παιδί τις δυνάμεις του. Ειδικά στις περιπτώσεις σαλμονέλας που το μικρόβιο μπορεί να αποβάλλεται από το έντερο ακόμη και ένα μήνα μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, ειδικά σε ένα παιδί που έχει πάρει αντιβίωση, χρειάζεται ιδιαίτερη έμφαση στους κανόνες υγιεινής ώστε να μην κινδυνεύουν να κολλήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης.

Αμυγδαλίτιδα 

Αφού υποχωρήσει ο πυρετός και το παιδί έχει πάρει για τουλάχιστον 2 μέρες αντιβίωση μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

Σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις του δέρματος

Μεταδίδονται εύκολα, ειδικά μεταξύ των μικρότερων παιδιών που συχνά βάζουν τα χέρια στο στόμα ή τη μύτη τους. Το παιδί που έχει παρουσιάσει εξανθήματα χρειάζεται να μείνει στο σπίτι κάνοντας θεραπεία. Μέχρι να υποχωρήσουν τα εξανθήματα και να μπορεί ο μικρός μαθητής να επιστρέψει στην τάξη του μπορεί να χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα.

Μεταδοτικές ασθένειες 

Στην περίπτωση της οστρακιάς το παιδί θα μείνει στο σπίτι τουλάχιστον δυο μέρες αφότου ξεκινήσει να παίρνει αντιβίωση, οπότε πια δεν μεταδίδει το μικρόβιο. Αν το παιδί κολλήσει ανεμοβλογιά θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι περίπου 10 - 15 μέρες –κυρίως για την προφύλαξή του αφού είναι πολύ πιθανό πως θα έχουν κολλήσει οι περισσότεροι συμμαθητές του. Το δυσάρεστο με την ανεμοβλογιά είναι πως η μεταδοτικότητά της αγγίζει το 99% και μεταδίδεται περίπου 2 μέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος. Γενικά, σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί μένει στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσει το εξάνθημα και τα συμπτώματα, ενώ ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες του παιδιάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου