Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΗΠΑ: 2,5 εκατ. παιδιά άστεγα το 2013

Ένα παιδί στα τριάντα, δηλαδή περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά ήταν άστεγα το 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου για το φαινόμενο των Αστέγων Οικογενειών των ΗΠΑ που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για τη σχολική χρονιά 2012-2013, αξιοποιώντας τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα.

Το κύριο εύρημα της έκθεσης είναι ότι τα άστεγα παιδιά αυξήθηκαν κατά 8% το 2013 εν σχέσει με το 2012. Πρόκειται για έναν αριθμό που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Η αύξηση είναι ιδιαίτερα δραματική αν συγκριθεί με το 2006, όταν ο αριθμός των άστεγων παιδιών έφθανε το 1,5 εκατ., δηλαδή κατ' αναλογία έπληττε το 1 στα 50.

Επίσης η έκθεση επικαλείται το ποσοστό της φτώχειας, που η ομοσπονδιακή υπηρεσία απογραφής του πληθυσμού (US Census Bureau) υπολόγισε πως ανήλθε στο 14,5% το 2013, ως μια από τις κύριες αιτίες για το φαινόμενο των άστεγων παιδιών. Επιπλέον επικαλείται την πρόσφατη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των διαφορετικών φυλετικών ομάδων αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι συνέπειες που έχει για τα παιδιά το να είναι άστεγα, ειδικά τα μικρά παιδιά, είναι καταστροφικές, σε όλους τους τομείς τονίζεται στην έκθεση.

Οι αμερικανικές πολιτείες με τον μεγαλύτερο αριθμό άστεγων παιδιών εν σχέσει με το συνολικό πληθυσμό τους το 2013 ήταν το Κεντάκι, η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια, η Αλαμπάμα και η Οκλαχόμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ via Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου