Μια ακόμα μελέτη παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φόρουμ Σοβαρού Άσθματος, ISAF 2014, που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI), όπου συναντήθηκαν πάνω από 200 ερευνητές και κλινικοί ιατροί στην Αθήνα από 13 - 15 Νοεμβρίου.
Αφορά το παιδικό άσθμα, μία συχνή πάθηση. Όμως είπαν οι ειδικοί, ορισμένα παιδιά πάσχουν από μη ελεγχόμενο άσθμα παρά την τρέχουσα χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών. Μία ομάδα Ολλανδών ερευνητών υπό τον συντονισμό της Δρ. Susanne Vijverberg, φαρμακευτικής ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, ανακάλυψε ότι αυτή η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών μπορεί να εντοπιστεί μέσω της μέτρησης των πτητικών οργανικών ενώσεων στην εκπνοή (το επονομαζόμενο ίχνος αναπνοής), που αποτελεί καινοτόμο μη επεμβατική προσέγγιση για τη μελέτη των μοριακών υπογραφών της αναπνευστικής νόσου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης σε ασθματικά παιδιά, τα οποία όλα ήταν επί του παρόντος χρήστες εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, κατέδειξε ότι η ανάλυση του ίχνους αναπνοής μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια το μη ελεγχόμενο άσθμα από το ελεγχόμενο άσθμα και ενδέχεται να εντοπίζει διακεκριμένους φαινότυπους παιδικού άσθματος.
«Οι επαγγελματίες της υγείας αναζητούσαν ένα κλινικά εφαρμόσιμο μη επεμβατικό σύστημα εύκολης ανάγνωσης για τον εντοπισμό των φαινοτύπων του άσθματος και για να μπορούν να κατευθύνουν τη θεραπεία. Ο μη επεμβατικός χαρακτήρας αυτού του συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα παιδιά. Η ανάλυση της εκπνοής με χρήση ηλεκτρονικών μυτών είναι μη επεμβατική και ενδέχεται να αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο κλινικά εφαρμόσιμο εργαλείο για την καθοδήγηση της θεραπείας», τονίζει η Susanne Vijverberg.
«Το ίχνος αναπνοής αποτελεί μία καινοτόμο συσκευή που παίρνει ένα αποτύπωμα του φλεγμονώδους προφίλ της εκπνοής του ασθενούς. Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι η μελλοντική διαχείριση του άσθματος θα απαιτεί γνώση που αφορά όχι μόνο στην κλινική του παρουσίαση, όπως η εμπλοκή της πνευμονικής λειτουργίας και ο έλεγχος των συμπτωμάτων, αλλά επίσης και συγκεκριμένα φλεγμονώδη μοτίβα τα οποία ενδέχεται να ευθύνονται για τη διαδικασία της πάθησης σε κάθε άτομο. Το να διαθέτουμε αυτές τις πληροφορίες καθιστά δυνατή την εξατομίκευση της θεραπείας», αναφέρει ο Καθηγητής Bjermer.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου