Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους

Επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον ως προς την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών χαρακτήρισε τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους, το σύνολο των επιστημόνων που συμμετείχαν την Παρασκευή στην παρουσίασή του, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Πρόκειται για τον δεύτερο από τους οκτώ τόμους των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», με στόχο να βελτιώσουν τη διατροφή όλων των Ελλήνων.

Οι οκτώ Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί (κατεβάστε τους δωρεάν από το www.diatrofikoiodigoi.gr) χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (γενικός πληθυσμός, γυναίκες, βρέφη, παιδιά και έφηβοι, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω) και περιλαμβάνουν σύγχρονες πληροφορίες για κάθε θέμα διατροφής, συνδυαστικά με πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, διαγράμματα και πρακτικά συμπεράσματα ώστε να γίνουν εύκολα κατανοητοί από όλους τους Έλληνες.

Βασικός στόχος είναι με απλές και τεκμηριωμένες πληροφορίες να προαχθεί η υγιεινή διατροφή, να προληφθεί και να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία, μέσα από την αξιοποίηση των ευεργετικών στοιχείων της ελληνικής διατροφής και την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας. Η ανάγκη είναι επιτακτική, καθώς τα στοιχεία για την αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.



Τις εργασίες της ημερίδας κήρυξε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης Χρόνιων και Επαγγελματικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Prolepsis, Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας την καινοτομία του πολύτιμου αυτού συγγραφικού εγχειρήματος. 

«Κάνοντας μια επισταμένη ανασκόπηση της διεθνούς και εγχώριας βιβλιογραφίας, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε σημαντικό κενό στους διατροφικούς οδηγούς που αφορούσαν την παιδική ηλικία. Μάλιστα, κάποια εργαλεία όπως η ‘διατροφική πυραμίδα’ και το ’πιάτο’ δεν ήταν εύχρηστα και κατανοητά από το κοινό. Πόσο μάλλον από τα παιδιά. Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο της συγγραφής των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών, δημιουργήσαμε τον ‘δίσκο σίτισης’ με σαφής οδηγίες για την ποσότητα, τα είδη και τον συνδυασμό των τροφών που πρέπει να απαρτίζουν κάθε γεύμα», εξήγησε η κ. Λινού. 

Ο «δίσκος σίτισης» ενσωματώνει απολύτως την ελληνική διατροφική παράδοση ώστε να είναι εύκολη η εφαρμογή των οδηγιών, τόσο από τους γονείς, όσο και από τα ίδια τα παιδιά. Μάλιστα, η επιλογή των τροφών έγινε με βάσει τις τοπιικές διαθεσιμότητες, αλλά και το οικονομικό κόστος, ώστε εν καιρώ οικονομικής κρίσης να μην χρειάζεται οι Έλληνες να κάνουν «εκπτώσεις στη διατροφή και την υγεία τους». 

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του ινστιτούτου Prolepsis, ο καθηγητής Χειρουργικής και αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Ζωγράφος, τόνισε την κοινωνική και επιστημονική αναγνώριση της κ. Λινού υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί η εγγύηση ότι το πολύτιμο αυτό συγγραφικό έργο πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους». 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεώργιος Στύλιος, αναφέρθηκε στην διαρκή συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας με την ελληνική επιστημονική κοινότητα για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας που μαστίζει την Ελλάδα. 

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2014, στην Ελλάδα ένα στα δύο παιδιά είναι παχύσαρκα. Και αναρωτηθούμε που οφείλεται αυτό, τότε θα διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Φυσικά, εκτός από την οικογένεια βαρύνουσα σημασία έχει και το σχολικό περιβάλλον. Δυστυχώς, το παιδί στο σχολείο δεν έχει πολλές υγιεινές διατροφικές επιλογές, δεν έχει κίνητρο για σωματική άσκηση», σημείωσε ο κ. Στύλιος. 

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων πρότεινε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικών τεχνικών διαχείρισης της παιδικής παχυσαρκίας, που δε θα στιγματίζουν ή τιμωρούν το παιδί. «Με την ανάδειξη της σημασίας του πρωινού γεύματος, εδώ και αρκετό καιρό συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στη εφαρμογή του προγράμματος ‘Ευ Ζην’ στα σχολεία. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που με διαδραστικά μέσα προάγει την υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη των μαθητών», εξήγησε. 

Τέλος, στον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, τον οποίο ανέγνωσε η Αφροδίτη Αφροδίτη Βελουδάκη, διευθύντρια Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Prolepsis, επισημάνθηκε η προσωπική στόχευση του κ. Γρηγοράκου αλλά και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, να γίνει η Ελλάδα διατροφικό πρότυπο για όλο τον κόσμο. 

«Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της παιδικής ηλικίας για το σύνολο του βίου του ανθρώπου, γινόμαστε αρωγοί της προσπάθειας της κ. Λινού και των συνεργατών της ώστε να βελτιωθεί η διατροφή των παιδιών μας, σε τέτοιο σημείο που τα Ελληνόπουλα να γίνουν παράδειγμά προς μίμηση για τα παιδιά όλου του πλανήτη», κατέληξε ο χαιρετισμός του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου