Το παιδικό θέατρο αποκτά και ενήλικο λόγο. Δεν στέκεται αποκλειστικά σε νεράιδες και μάγισσες, αλλά εντάσσει στο ρεπερτόριό του το ρεαλισμό. Πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται εδώ και μερικά χρόνια στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα κάνει δειλά – δειλά την εμφάνισή της.
«Στην Ελλάδα το παιδικό θέατρο είναι λίγο υποτιμημένο, έχει περάσει ως κάτι το δεύτερο. Είναι, όμως, τρόπος εκπαίδευσης των παιδιών που θα είναι μελλοντικοί πολίτες», τονίζει ηΝάντια Δρακούλα, σεναριογράφος και σκηνοθέτις της παράστασης, «Η Κυόκο στο Κέντρο της Γης», η οποία ανεβαίνει από τις 19 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ (μεγάλη αίθουσα) από την καλλιτεχνική ομάδα «Η Τρελλή Ροδιά».
«Είμαι αντίθετη στην προκατάληψη που θέλει τα παιδιά να μην καταλαβαίνουν. Πιστεύω ότι είναι ισότιμοι συνομιλητές. Δεν χρειάζεται να τα έχουμε σε φούσκες. Είναι σφουγγάρια, απορροφούν πολύ γρήγορα την πληροφορία, και έχουν τρομερή σχέση με τεχνολογία», σημειώνει, παράλληλα, η Νάντια Δρακούλα.
Η παράσταση, «Η Κυόκο στο Κέντρο της Γης», που ενδέχεται να γίνει βιβλίο, περιστρέφεται γύρω από τη φιλία και την υπέρβαση των εγωιστικών ορίων. Πηγή έμπνευσης της Νάντιας Δρακούλα η Νέα Υόρκη.
Στο έργο αποτυπώνεται η ποικιλομορφία της Νέας Υόρκης, ενώ ταυτόχρονα η παράσταση «καλεί» τα παιδιά να βγουν από τη «γυάλα».
Παιδικά βιβλία με ενήλικα νοήματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διδάκτωρ του ινστιτούτου έρευνας παιδικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Roehampton, Alison Waller, είχε δηλώσει ότι μπορεί «τα παιδιά να μην καταλαβαίνουν απόλυτα τα ενήλικα μηνύματα των βιβλίων, δεν σημαίνει όμως πως δεν τα απορροφούν».
Ο βραβευμένος και αγαπημένος των παιδιών, βρετανός συγγραφέας, Μάικλ Μορπούργκο, από την άλλη, πιστεύει ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να μιλούν στα παιδιά «έξω από τα δόντια».
«Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά τον κόσμο γύρω τους. Μιλήστε τους χωρίς δισταγμούς, ευθεία και ανοιχτά για τον πόλεμο», είχε δηλώσει, συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο BBC.
Η αντίληψη των παιδιών είναι αλληλένδετη με την ανατροφή τους. «Όταν οι γονείς ασχολούνται με τα παιδιά, εκείνα αναπτύσσουν καλύτερα το λόγο τους, ο εγκέφαλος εξασκείται και η διαδικασία της κοινωνικοποίησης εκτυλίσσεται πιο ομαλά.», αναφέρει ηΝάντια Δρακούλα.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου