Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Kάντε την απώλεια βάρους οικογενειακή υπόθεση

Η παιδική παχυσαρκία προκαλείται από την υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Ένα στα τρία παιδιά στην Αμερική είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ και στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά αυξάνουν.Ασθένειες σχετιζόμενες με το υπερβάλλον βάρος που παλαιότερα εμφανιζόταν μόνο σε ενήλικες, είναι πλέον συχνές και σε παιδιά. Η λύση είναι γνωστή: ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, τα παιδιά από μόνα τους δεν είναι εύκολο να υιοθετήσουν αυτές τις συνήθειες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το καταφέρουν είναι μέσω της συμμετοχής ολόκληρης της οικογένειας και κυρίως των γονιών τους.

Από μελέτες σε οικογένειες φάνηκε ότι όταν οι γονείς χάνουν βάρος,  ο ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά τους. Τα παιδιά, ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία, έχουν τους γονείς τους ωςπρότυπα. Η δική τους συμπεριφορά είναι αυτή που θα καθορίσει και τη συμπεριφοράτου παιδιού τους σε αυτή την κρίσιμη ηλικία που διαμορφώνονται οι συνήθειές του. Ένα παιδί δεν θα καταφέρει να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες και να χάσει βάρος, αν δεν το κάνετε πρώτα εσείς. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί ομαδική προσπάθεια.

Πέρα από τον ρόλο τους ως πρότυπα, οι γονείς είναι εκείνοι που φέρνουν τα τρόφιμα στο σπίτι. Εάν στο σπίτι υπάρχουν πολλά φρούτα, το παιδί είναι πιθανότερο να τα καταναλώσει, ενώ αντίθετα αν υπάρχουν πολλά γλυκά είναι σχεδόν βέβαιο ότι καταναλώσει κάποια από αυτά. Παράλληλα, οι γονείς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τα επίπεδαφυσικής δραστηριότητας της οικογένειας. Εάν η άσκηση είναι ενσωματωμένη στον τρόποζωής των γονέων, τότε και τα παιδιά είναι πιθανότερο να ασκούνται τακτικά.

Αλλάζοντας το περιβάλλον του σπιτιού της οικογένειας, οι υγιεινότερες συνήθειεςμπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλάξτε τη συμπεριφορά της οικογένειας:
  • Αντί να εστιάζετε το πρόβλημα σε έναμέλος της οικογένειας, και ιδιαίτερα στο παιδί σας, ενθαρρύνετε ολόκληρη την οικογένεια να κάνει αλλαγές προς ένανυγιεινότεροτρόποζωής. Πως θα το επιτύχετε αυτό;
  • Ξεκινήστε με μικρές, σταδιακές αλλαγές, καθώς αυτές είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, κλείστε την τηλεόρασηκατά τη διάρκεια των γευμάτων, αντικαταστήστε τα γλυκά με φρούτα ή βγείτε για ένανπερίπατο με τα παιδιά σας.
  • Θέστε ρεαλιστικούς, μετρήσιμουςστόχους για κάθε μέλος αλλά και την οικογένειά σας συνολικά. Για παράδειγμα, ένας στόχος για τα παιδιά μπορεί να είναι να πίνουν έναποτήριγάλα πρωί και βράδυ, ενώ για εσάς το να ανεβαίνετε από τις σκάλες αντί για τοασανσέρ. Από την άλλη, ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να μειώσει τη συχνότητα κατανάλωσης έτοιμωνγευμάτων σε μίαφορά το μήνα.
  • Αναγνωρίστε τα κίνητρά σας και προετοιμαστείτε για τις καταστάσεις που μπορούν να σας πάνε πίσω στην πρόοδό σας. Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να τρώτε πατατάκιαμπροστά στην τηλεόραση, φροντίστε εκ των προτέρων να μην υπάρχουν στο σπίτι.
  • Χαρείτε τις επιτυχίες σας και ανταμείψτε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, καθώς αυτό θα σας δώσει κίνητρο να συνεχίσετε. Όταν το παιδί σας πετυχαίνει έναν στόχο δώστε του την προσοχή σας και την λεκτική σας επιβράβευση. Όταν η οικογένειά σας πετυχαίνει έναν στόχο, σκεφτείτε έναν υγιεινότρόπο για να το γιορτάσετε, όπως για παράδειγμα με κάποια έξοδο ή δραστηριότητα (π.χ. πικ-νικ, βόλτα στο βουνό, κ.λπ.).
  • Να είστε θετικοί και να εστιάζετε στις αλλαγές του τρόπουζωής, παρά στην εμφάνισηή στο βάρος του παιδιού σας.
  • Να είστε ελαστικοί, καθώς απαιτείται χρόνος για να αλλάξετε τις συνήθειές σας προς το υγιεινότερο. Να είστε πιστοί στο πρόγραμμά σας, αν ωστόσο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, προσαρμόστε το στον δικό σας τρόπο ζωής.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που προωθεί το υγιές βάρος:
  • Έχετε πάντα διαθέσιμα υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι και μην αγοράζετε γλυκά καιροφήματα με ζάχαρη
  • Μην συνηθίζετε τα γεύματα εκτόςσπιτιού, καθώς στα εστιατόρια είναι διαθέσιμα ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, ενώ θα χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα οικογενειακό γεύμα στο σπίτι που συνδέεται με οφέλη για την υγεία
  • Εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας
  • Μειώστε τον χρόνο που αφιερώνετε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι είναι δική σας ευθύνη να είστε θετικό πρότυπο για το παιδί σας. Ο καλύτερος τρόπος να υιοθετήσει το παιδί σας έναν υγιεινό τρόπο ζωήςείναι να του τον δείξετε εσείς μέσω τον πράξεών σας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωήςμπορεί να είναι δύσκολες, όταν όμως όλη η οικογένεια συνεργαστεί, οι πιθανότητες επιτυχίας πολλαπλασιάζονται!

Από τη Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο

Πηγή: MedNutrition

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου